Het meesterstuk
roman
Anna Enquist
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2008
Editie:
32e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1994
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-295-6571-4
EAN:
9789029565714
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
292 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 1994.
Annotatie
Binnen een artistiek milieu vormen de relaties een patroon dat lijkt op dat van de opera "Don Giovanni" van Mozart.
Flaptekst
`De goudvissen hebben hun jongen opgevreten. Met die inmiddels klassiek geworden beginzin opent Het meesterstuk, de gepassioneerde en ontroerende kunstenaars-, familie- en relatieroman van Anna Enquist.
Het verhaal is ge├źnt op het dramatische schema van de opera Don Giovanni van Mozart, maar stofkeuze en enscenering zijn volstrekt eigentijds. De Don Juan-rol in dit boek is voorbestemd voor de ambitieuze kunstschilder Johan Steenkamer. Onder een voortdurend wisselende belichting schetst Enquist de levensgang van deze niets en niemand ontziende charmeur. Andere hoofdpersonen zijn Johans kwetsbare en toch uiterst weerbare (ex-)vrouw Ellen, zijn demonische moeder Alma en zijn getraumatiseerde broer en rivaal Oscar. Een speciale rol is weggelegd voor Ellens hartsvriendin Lisa, een psychiater, die het explosieve familiedrama zowel betrokken als met een zekere distantie op de voet volgt.
Aan het slot van deze roman vol verrassende wendingen en tragische, soms ook tragikomische climaxen, presenteert Johan tijdens de feestelijke opening van een groots opgezette tentoonstelling zijn meesterstuk. Het is niet minder dan een briljante artistieke overwinning op de weerbarstige levensmaterie, maar het is ook een nederlaag. En hij sleurt anderen in zijn val mee
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen