Het pauperparadijs
een familiegeschiedenis en De kleindochters van de schilder
Suzanna Jansen
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2011
Editie:
43e dr., uitgebr. ed
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 maart 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2008
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
19e - 20e eeuw; algemeen (934.9)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-94-600-3294-3
EAN:
9789460032943
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
260 pagina's
Extra pagina's:
[24] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 2008. - Bevat tevens: De kleindochters van de schilder. - [8] p. - Eerder verschenen als speciale uitg. van Het Drents Archief, 2008. - Met lit. opg.
Annotatie
Geïnspireerd door het verhaal van haar oma, die in Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren koste wat kost haar waardigheid wilde bewaren, ging de auteur op zoek naar haar familiegeschiedenis. Aan de hand daarvan beschrijft ze anderhalve eeuw armoede in Nederland, te beginnen met een heropvoedingexperiment in Veenhuizen in Drenthe.

Flaptekst
Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren: Roza Dingemans, moeder van een door schulden en alcoholisme getroffen gezin, probeert koste wat kost haar waardigheid te bewaren. Ze ontleent trots aan een gerucht over een voorname afkomst en een misgelopen erfenis. Maar is dat werkelijkheid of mythe?

Op zoek naar de feiten stuit haar kleindochter, de auteur, op een verborgen stuk Nederlandse geschiedenis: een uniek heropvoedingsexperiment in de Drentse nederzetting Veenhuizen, waaraan haar voorouders zijn blootgesteld .
Video

Video: Iris en Klaas Koppe

Vorige week stond Het pauperparadijs van Suzanna Jansen op 45 in de Bestseller 60. Dat was op zichzelf niet bijzonder; wel bijzonder was dat het boek daarmee 104 weken, of precies twee jaar, op die bestsellerlijst prijkte. Dat succes van haar familiegeschiedenis, en daarmee van anderhalve eeuw armoede in Nederland, heeft haarzelf verrast.
Haar oma, wier ouders allebei in de Drentse pauperkolonie Veenhuizen hadden gezeten, woonde met haar man in Amsterdam-Noord, in de Weegbreestraat. De buurt heette destijds Floradorp, maar iedereen sprak van 'de Rimboe', omdat het gold als een asociale buurt. Het uitzoeken van de geschiedenis van haar familie, deels gehuld in nevelen en geheimen, heeft Suzanna Jansen doen beseffen dat afkomst wel degelijk een deel van je wezen uitmaakt. En dat haar neiging zichzelf klein te houden mede daardoor was bepaald.
Zo is het schrijven, en vervolgens de grote weerklank daarvan, voor haarzelf een bevrijding geweest. Het gevoel van vrijheid gaf haar de ruimte een theateropleiding te gaan volgen en met nieuwe vormen te experimenteren, zoals ze ook in haar tweede boek, De hemel is goud, heeft gedaan. Na het voltooien van haar theateropleiding kan ze nu ook experimenteren met het toneel, zonder het schrijven los te laten.
Opname: Amsterdam-Noord, 6 juni 2011.

Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen