Het proces tegen Hitler
de Bierkellerputsch en de opkomst van nazi-Duitsland
David King
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
The trial of Adolf Hitler
Uitgever:
©2017
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
c. 1939 - c. 1945; Wereldoorlog II (945.3)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-351-4110-0
EAN:
9789035141100
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
8 pagina's
Extra pagina's:
447 pagina
Bibliografische annotatie
Vertaling van: The trial of Adolf Hitler. - ©2017. - Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Geschiedenis van het proces in 1924 tegen Hitler en enkele medeverdachten van de mislukte Bierkellerputsch in november 1923.
Flaptekst
Februari 1924: de leider van een kleine politieke partij staat terecht voor hoogverraad. Adolf Hitler is op dat moment een volkomen onbekende. Tijdens de rechtszaak zal dat echter snel veranderen.
De reden voor het proces is de beruchte Bierkellerputsch in november 1923, tijdens het hoogtepunt van de hyperinflatie in Duitsland. Door middel van een staatsgreep probeert Hitler samen met oorlogsheld generaal Ludendorff en een klein groepje volgelingen de zittende Weimarregering af te zetten. De coup mislukt, en Hitler wordt veroordeeld tot vijf jaar cel - waarvan hij nog geen jaar hoeft uit te zitten, en waarin hij Mein Kampf schrijft.
Deze rijk geïllustreerde vertelling laat door middel van nooit eerder gepubliceerde bronnen zien hoe Adolf Hitler tijdens het proces veranderde van een onbekende idealist in een demagoog, die de rechtszaak gebruikte om publiciteit te vergaren voor nazipropaganda. Het geeft een unieke kijk in de groeiende aantrekkingskracht van Hitler en zijn vermogen om, dan al, gebruik te maken van de massamedia.
Wat begon als een eenvoudige strafzaak, eindigt in de eerste stappen van een dictator op een bloedig en afschuwelijk pad. David King brengt die dubieuze zegetocht op een scherpe en spannende manier tot leven.

David King (1970) studeerde in Cambridge en doceerde Europese geschiedenis aan de University van Kentucky. Hij heeft al verschillende New York Times-bestsellers op zijn naam staan.

'Perfect onderzocht en aangrijpend geschreven, en het slaagt erin om de overweldigende, chaotische aard van de gebeurtenis tot leven te brengen.' Roger Moorhouse, The Times

'Het biedt een verrassende inzicht in aspecten van Hitler en het nazisme die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven.'
Nigel Jones, The Spectator

'Dit is het definitieve boek over het Hitler-proces in het Engels, Duits of welke taal dan ook.' Peter Ross Range, auteur van 1924. Het kanteljaar van Hitler

'Prikkelend. (...) Het proces tegen Hitler toont dé manier waarop een vastberaden demagoog een nederlaag kan omzetten in een overwinning. Het is ook een verontrustend portret van een ontwikkeld land dat zich te gronde richt.' Frederick Taylor, The Wall Street Journal
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen