Het VOC-fluitschip Stavenisse en de ontdekking van Terra Natal
Ruud Paesie
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2002
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
SISO's:
Scheepsrampen en schipbreukelingen (658.36)Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
90-6707-537-X
EAN:
9789067075374
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
29 cm
Omvang:
237 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Rugtitel: Het VOC-fluitschip Stavenisse. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Historische detailstudie over de schipbreuk van een oostindiëvaarder die in 1686 strandde op de Zuid-Afrikaanse oostkust. De verhalen van de overlevenden die als eerste blanken dit deel van Afrika zagen, leidden tot de vestiging van een handelspost in het huidige Maputo.
Flaptekst
In 1686 strandde het VOC-schip Stavenisse voor de kust van Terra Natal, het huidige Kwa-Zulu en Transkei. Van de ruim zeventig bemanningsleden wisten zestig het vege lijf te redden.

Een deel van de schipbreukelingen wist in het daaropvolgende jaar met een zelfgebouwde sloep Kaap de Goede hoop te bereiken. De rest had minder geluk. Zij trachtten over land, door de onherbergzame binnenlanden, een weg te vinden naar de Nederlandse Kaapkolonie. Sommigen bezweken aan hun ontberingen, verdronken bij de oversteek van rivieren, werden een prooi van wilde dieren of verloren hun leven tijdens overvallen van plaatselijke negerstammen. De overigen werden in de daarop volgende vier jaar dankzij vanuit de Kaap georganiseerde expedities gered.

De overlevenden berichtten over grote rijkdommen en naar aanleiding daarvan besloten de Heren Zeventien in 1719 een handelspost in Rio de la Goa, het huidige Maputo, te vestigen. De onderneming bleek echter van meet af aan gedoemd te mislukken.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen