Hier
gedichten
Wislawa Szymborska
Uitgegeven:
Breda, 2009
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
11 november 2009
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Tutaj
Jaar van uitgave:
2009
Plaats van uitgave:
Kraków
Uitgever:
Znak
Vertaald uit:
Pools
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO:
c. 1880 - heden (875)
NUR:
Poëzie (306)
Codes
ISBN:
978-90-445-1547-3
EAN:
9789044515473
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
43 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Tutaj. - Kraków : Znak, 2009.
Annotatie
Flaptekst
Szymborska toont andermaal haar kracht en meesterschap in deze nieuwe bundel. Die bevat onder meer een eerbetoon aan Ella Fitzgerald, over wie Szymborska altijd al een gedicht heeft willen maar nooit heeft durven schrijven. Ook opvallend is een kort gedicht over de door haar zeer bewonderde Vermeer.

De thematiek van de gedichten, die als vanouds schitteren door recalcitrante trefzekerheid, verrassende pointes en discrete charme, loopt zoals we van de dichteres gewend zijn zeer uiteen. Er zijn gedichten over vergankelijkheid en literatuur, maar ook over metafysica en de ruimte.

Deze bundel bevat opnieuw een aangrijpend, voor ingewijden herkenbaar portret van haar ooit grote liefde, de schrijver Kornel Filipowicz, waarin de dichteres betoogt dat wij hen die van ons heengaan ook echt dienen te laten gaan, omdat wij niet kunnen leven in herinneringen. Szymborska toont zich in (of misschien wel dankzij) al haar transparantie en lichtvoetigheid een ware filosofe, die het ondanks haar rake pointes belangrijker vindt om (ogenschijnlijk naïeve) vragen te stellen dan om ze te beantwoorden. Zij is eerder de dichteres die de wereld van opzij bekijkt, met een ver en diep kijkend, soms knipogend derde oog
Literaire adressenbank
Uitgever
Eigen recensies Literatuurplein
Delen