Hoe ik van Londen houd
wandelen door het Londen van Vincent van Gogh
Kristine Groenhart
Uitgegeven:
Amsterdam, 2013
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
18 juni 2013
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
c. 1850 - c. 1914 (736.7)
NUR:
Beeldende kunst (646)
Codes
ISBN:
978-90-253-0044-9
EAN:
9789025300449
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
144 pagina's
Extra pagina's:
[8] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Reisgids in verhalen waarin de Londense tijd van Vincent van Gogh medio jaren ’70 van de negentiende eeuw aan de hand van de in zijn brieven opgetekende visuele impressies wordt gereconstrueerd.
Flaptekst
Londen, januari 1874: ‘Mij gaat het hier goed, ik heb een heerlijk tehuis en het is mij een groot genoegen Londen en de Engelse levensmanier en de Engelsen zelf te bekijken en dan heb ik de natuur en de kunst en de poëzie en als dat nog niet genoeg is, wat zal dan genoeg zijn.’

In 1873 telde Londen een kleine vier miljoen inwoners. Een daarvan heette Vincent van Gogh. Vier jaar woonde hij in Londen, en in die tijd stuurde hij vele brieven naar huis. Hij schilderde nog niet, maar werkte bij een kunsthandel in de buurt van Covent Garden. Iedere dag wandelde hij naar zijn werk en terug, en noteerde wat hem opviel. Hij bezocht galeries en musea, en beschreef de schilderijen die hij bewonderde en waaruit hij inspiratie putte.

In deze ‘wandelgids in verhalen’ reconstrueren de auteurs de Londense jaren van Van Gogh aan de hand van diens brieven. Bijna alles wat hij zag is er nu nog. Zo wandelen we langs St Paul’s Cathedral, de oude City, Hampton Court Palace, het British Museum, de National Gallery, Tate Gallery, Westminster Bridge, de Royal Academy en Hyde Park. We zien al deze bezienswaardigheden door de ogen van de kunstenaar.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen