Hollandse Meesters uit de Hermitage
Cees Nooteboom
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2017
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Barok en Rococo (17e en 18e eeuw) (736.5)
NUR:
Kunst algemeen (640)
Codes
ISBN:
978-90-78653-68-4
EAN:
9789078653684
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
29 cm
Omvang:
351 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Uitgave bij de tentoonstelling "Hollandse Meesters uit de Hermitage, oogappels van de tsaren" van 7 oktober 2017 tot en met 27 mei 2018, georganiseerd door Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg en de Hermitage Amsterdam. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Rijk geïllustreerde uitgave met een overzicht van de Hollandse schilderkunst uit de 17e en 18e eeuw in de collectie van de Hermitage (Sint-Petersburg) aan de hand van meer dan 60 schilderijen van 50 meesters.
Flaptekst
In het najaar van 2017 komen zestig Hollandse Meesters uit de Hermitage St. Petersburg terug naar hun geboortegrond. Veel van deze zeventiende-eeuwse schilderijen zijn voor het eerst sinds eeuwen weer in Nederland, want de liefde van de russen voor de Hollandse Meesters begon vroeg. Peter de Grote kocht in de zeventiende eeuw al Hollandse werken aan en zijn opvolgers deden er in hun verzamelwoede nog een schepje bovenop.

Over de liefde van de Russen voor de Hollandse Meesters en de invloed ervan op hun eigen kunstontwikkeling is tot nu toe nog maar mondjesmaat gepubliceerd. Hollandse Meesters uit de hermitage brengt voor het eerst uitgebreid in kaart waarom de Russen zo van de 'Hollanders' hielden, hoe de collecties gevormd werden (en dat er ook wel eens wat misging bij het transport) en hoe de schilderijen de Russische kunst diepgaand hebben beïnvloed.

Behalve veel achtergrondinformatie en nieuwe inzichten bevat dit boek een ongekende rijkdom aan beeldmateriaal. Kortom, een standaardwerk dat zowel voor de kenner als voor de minder ingewijde liefhebber veel te bieden heeft.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen