Hugo Claus
de jonge jaren
Georges Wildemeersch
Uitgegeven:
Antwerpen, 2015
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
28 september 2015
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-94-631-0011-3
EAN:
9789463100113
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
381 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met bibliografie, literatuuropgave, register.
Annotatie
Beschrijving van de jeugdjaren van Hugo Claus van 1942-1949, een periode die grotendeels samenvalt met de tijd waarin 'Het verdriet van België' zich afspeelt.
Flaptekst
Hugo Claus
De jonge jaren

Hugo Claus (1929-2008) was een van de belangrijkste en zeker een van de meest iconische Vlaamse schrijvers van de afgelopen eeuw. Hij heeft ons een rijk geschakeerd en royaal bemeten oeuvre nagelaten. In deze uiterst grondig opgebouwde biografie worden de jeugdjaren van Hugo Claus tussen 1942 en 1949 beschreven. Het bestrijkt in grote trekken dezelfde jaren als de autobiografisch geïnspireerde roman Het verdriet van België. Wat beide, leven en werk, gemeen hebben, is de indrukwekkende ervaring die de Tweede Wereldoorlog voor de puber is geweest. Het verhaal dat Georges Wildemeersch met veel eruditie en oog voor detail brengt, plaatst de kunst en de literatuur centraal, vanaf de vertaling van het Duitse gedicht 'Mutter des Bergmanns' tot de definitieve doorbraak van het modernisme na de dicht- bundel Registreren, met eigen lino op de omslag, en de debuutroman De eendenjacht (De Metsiers). 'The Child is Father of the Man', schreef William Wordsworth. Met deze meesterlijke en verrassende reconstructie van Claus' jonge jaren naderen we iets dichter waar het in zijn wereld echt over gaat.

GEORGES
WILDEMEERSCH
(1947) was tot 2013 gewoon hoogleraar Nederlandstalige letterkunde aan de Universiteit Antwerpen, waar hij in 1996 het Studie- en Documentatiecentrum Hugo
Claus oprichtte. In Hugo Claus. De jonge jaren biedt hij een staalkaart van zijn jarenlang vergaarde kennis.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen