Ik herhaal je
Ingrid Jonker
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2013
Editie:
Zestiende druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
20 januari 2014
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1975
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
c. 1880 - heden (875)
NUR:
Poëzie (306)
Codes
ISBN:
978-90-5759-604-9
EAN:
9789057596049
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
220 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vertaling van keuze uit: Versamelde werke. - 3e, hers. uitg. - Kaapstad [etc.] : Human & Rousseau, 1994. - Oorspr. uitg.: 1975. - 1e druk Nederlandse uitgave: 2000. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Keuze uit het werk van de Zuid-Afrikaanse dichteres (1933-1965) met vertaling en biografische schets.
Flaptekst
Ik herhaal je is een tweeluik, biografie en poëzie ineen een monument voor een uitzonderlijk dichtersleven.

In Ik herhaal je zijn de gedichten van Ingrid Jonker verzameld. Naast de meesterlijke vertaling van Gerrit Komrij en de Zuid-Afrikaanse originelen bevat deze poëtische evergreen een fonkelende biografische schets van de dichteres, geschreven door Henk van Woerden. Hij verhaalt over de bijzondere levensloop van Ingrid Jonker: haar jeugd aan de Kaapse kust, haar stormachtige literaire carrière en de publieke afwijzing door haar vader, en uiteindelijk haar tragische zelfmoord op eenendertigjarige leeftijd. Ze liet een klein maar wonderschoon oeuvre na.

In 2011 werd het leven van Ingrid Jonker verfilmd als Black Butterflies. Carice van Houten ontving een Gouden Kalf voor haar hoofdrol. In 2001 verscheen al een documentaire over Ingrid Jonker, Korreltjie niks is my dood, die werd bekroond met de Zilveren Roos.

De Zuid-Afrikaanse Ingrid Jonker (1933-1965) was tijdens haar korte leven al een gewaardeerd schrijfster onder alle bevolkingsgroepen in haar verscheurde vaderland. Na haar dood groeide Jonker uit tot de meest invloedrijke dichter van haar generatie. Het belang van haar werk werd onderstreept toen Nelson Mandela haar beroemde gedicht `Het kind voordroeg bij de opening van het Zuid-Afrikaanse parlement in 1994.

`De poëzie en biografie herhalen en complementeren elkaar, elk deel werpt weer nieuw licht op de andere. En Komrij s zonder uitzondering fraaie vertalingen zijn de beste herhaling in het Nederlands die Jonker zich had kunnen wensen.
NRC Handelsblad

`Te midden van wanhoop, omarmde zij de hoop. Oog in oog met de dood, benadrukte ze de schoonheid van het leven.
Nelson Mandela
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen