Ik was twaalf en ik fietste naar school
Sabine Dardenne
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2015
Editie:
Eenenveertigste druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
21 juli 2015
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
J'avais douze ans, j'ai pris mon vélo et je suis partie à l'école...
Jaar van uitgave:
2004
Uitgever:
Oh! Éditions
Vertaald uit:
Frans
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Misdaden - Misdadigers (396.64)
NUR:
Waargebeurde verhalen (402)
Codes
ISBN:
978-90-443-4921-4
EAN:
9789044349214
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
221 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: J'avais douze ans, j'ai pris mon vélo et je suis partie à l'école.... - Oh! Éditions, ©2004. - Ondertitel op omslag: tachtig dagen in de kelder van Dutroux. - 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Saffraan, 2004.
Annotatie
Persoonlijk relaas van een jonge vrouw die op twaalfjarige leeftijd werd ontvoerd en seksueel misbruikt door de Belgische pedofiel en moordenaar Marc Dutroux.
Flaptekst
'Ik ben een van de weinigen die het geluk hebben gehad te ontsnappen aan een dergelijke moordenaar. Het vertellen van dit verhaal is voor mij een noodzaak en als ik al de moed heb om deze hellegang te reconstrueren, dan is het vooral opdat rechters geen pedofielen meer vrijlaten halverwege hun gevangenisstraf wegens "goed gedrag", en zonder enige waarschuwing.' Sabine Dardenne

Sabine Dardenne is twaalf jaar oud als ze op de vroege ochtend van 28 mei 1996 door twee mannen van haar fiets in een langzaam rijdend busje wordt getrokken. Na een korte rit brengen ze haar dubbelgevouwen in een koffer ergens naar binnen, wat achteraf een woning van Dutroux blijkt te zijn. Daar wordt ze vervolgens 80 dagen lang door Dutroux vastgehouden, mishandeld en misbruikt. Sabine was een van de laatste slachtoffers van Dutroux. Na haar bevrijding werden vier andere slachtoffers, allen jonge meisjes, dood teruggevonden.

Sabine Dardenne schreef dit boek zodat de stem van de slachtoffers eindelijk gehoord zou worden en de fascinatie voor de daders voor altijd zou verdwijnen. Het boek is wereldwijd een bestseller geworden.

'Een hartverscheurender boek dan 'Ik was twaalf en ik fietste naar school' van Sabine Dardenne is niet gemakkelijk te bedenken, of het zou 'Het Achterhuis' van Anne Frank moeten zijn.' NRC Handelsblad

'Een helder en zelfs mooi verslag, voor zover een woord als "mooi" op een boek als dit van toepassing kan zijn.' Opzij

'Het is een eenvoudig, maar uiterst beklijvend verhaal, dat geen mens onberoerd kan laten.' Het Laatste Nieuws
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen