In het huis van de herinnering
een cultuurhistorische verkenning
H.W. von der Dunk
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Serietitel:
Monografie├źn over Europese cultuur
Serienummer:
dl. 12
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Cultuurgeschiedenis; algemeen (905.1)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-351-3058-6
EAN:
9789035130586
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
422 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vanaf 2006 uitg.: Amsterdam : Bakker. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Cultuurhistorische studie over de functie van de herinnering in de samenleving en in de beleving van wat mensen meemaken, met speciale aandacht voor de rol van de geschiedschrijving.
Flaptekst
'Dat alle geschiedenis - als voorstelling van het verleden - een soort herinnering is, is zo vanzelfsprekend dat het thema lange tijd aan filosofen en psychologen is overgelaten. Daar is de laatste decennia grondig verandering in gekomen. Ook historici begonnen zich te interesseren voor dat fenomeen waar heel hun wetenschap en wijsheid zo nauw mee is vergroeid. De voornaamste reden daarvoor is dat de geschiedwetenschap haar oude kompas is kwijtgeraakt en op zoek is naar een ander.'
Het einde van de Koude Oorlog, de globalisering, de Europese eenheidsbeweging en de massale instroom van mensen van een totaal andere culturele herkomst hebben de autonomie en eenheid van de nationale staat verder ondermijnd en het postmodernisme heeft het bestaande vloerkleed onder de geschiedschrijving weggetrokken.
Na een langere periode waarin historici vooral geobsedeerd waren door bovenpersoonlijke maatschappelijke processen en structuren, en daarnaast door wat 'de harde gegevens' heetten omdat die het objectieve wetenschappelijke gehalte van het vak zouden kunnen verhogen, daalden de camera's vanaf de jaren tachtig weer meer naar de bodem van de menselijke belevingswereld.
In In het huis van de herinnering, een belangwekkende en persoonlijke studie, gaat H.W. von der Dunk in op de werking van het geheugen en de betekenis daarvan voor het persoonlijke en algemene beeld van het verleden.
Prof. dr. H.W. von der Dunk is emeritus hoogleraar contemporaine en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht en een van de belangrijkste historici van ons land.
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Delen