In steen geschreven
leven en sterven van VOC-dienaren op de kust van Coromandel in India
Marion Peters
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2002
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
SISO's:
Monumenten - Standbeelden - Gedenktekens (728.2)Nederlandse handelscompagnieën (939.2)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
90-76314-95-0
EAN:
9789076314952
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
29 cm
Omvang:
283 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Foto's uit verre landen van Ferry André de la Porte', die plaatsvindt in de afd. Nederlandse geschiedenis van het Rijksmuseum, Amsterdam, van 12 januari tot 8 april 2002. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Speurtocht naar de sporen die de inwoners van de handelsvestigingen van de VOC hebben nagelaten op de kust van Coromandel, een gebied dat nu globaal de deelstaten Andhra Pradesh en Tamil Nadu in India omvat.
Flaptekst
In de zeventiende en achttiende eeuw bezat de Oost-Indische Compagnie (VOC) langs de hele kust van India een groot aantal handelsvestigingen. Nog steeds zijn daar als stille getuigen vele imposante graven, fortjes, kanonnen en gedenkstenen van terug te vinden.

In steen geschreven speelt zich af op de Indiase oostkust, voorheen de Kust van Coromandel genoemd. De aanzet voor het boek vormde de vondst van een uit de rots gehakt hindoetempeltje, waar op de wanden tussen 1662 en 1818 meer dan honderd namen van Nederlanders zijn uitgehouwen alsof het een 'gastenboek' betrof. Wie deze mensen waren, wat zij hier deden en hoe hun leven eruitzag: daarover gaat dit boek.

Bovendien biedt het een beschrijving van de begraafplaatsen met transcripties van de grafteksten en de biografische gegevens van de betrokken personen. Met zijn honderden unieke foto's en zijn gedegen aanpak op basis van eigentijds archiefmateriaal vormt dit boek een belangrijke bron voor de kennis over het leven van de hogere VOC-dienaar.

In steen geschreven verscheen bij de tentoonstelling Foto's uit verre landen: Ferry André de la Porte in het Rijksmuseum ter gelegenheid van 400 jaar VOC.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen