Ingenieurs van de ziel
Frank Westerman
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Editie:
Dertiende druk
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
3 maart 2014
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
SISO:
20e eeuw (945)
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-234-8941-2
EAN:
9789023489412
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
302 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Eerste druk: Amsterdam : Atlas, 2002. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Studie over de pogingen van het Sovjet-bewind (1917-1991) schrijvers te onderwerpen aan het van partij- en staatswege voorgeschreven en op de propaganda afgestemde socialistisch realisme.
Flaptekst
Ingenieurs van de ziel legt de worsteling bloot van schrijvers in totalitaire tijden. Het is een fascinerende zoektocht naar de fundamenten van een van de meest bizarre experimenten uit de geschiedenis van de mensheid: het Sovjet-systeem.

Reizend in het nu en het verleden ontrafelt Frank Westerman de tragische levensloop van de romanticus Konstantin Paustovski en diens tijdgenoten. Hij maakt de lezer deelgenoot van de geestdrift van de Russische Revolutie, wanneer de kunst én de werkelijkheid op een radicaal nieuwe leest worden geschoeid. Schrijvers van naam bezingen de bouw van kanalen en stuwdammen in titels als Energie, De waterkrachtcentrale, Voorwaarts - tijd!

Maar hun opgewektheid, eerst nog spontaan en idealistisch, slaat om in een verplichte lofzang. Terwijl de kolossale waterwerken tot dwang en vernietiging leiden, bouwen de Sovjet-schrijvers onverminderd voort aan een illusiemaatschappij.

'Het is makkelijk de dood van een held te sterven,' constateert Paustovski, 'maar het is moeilijk als een held te leven.'

Aan de hand van actuele reportages en verrassende inzichten voert Frank Westerman de lezer mee naar de dramatische ontknoping: het duel tussen schrijvers en waterbouwers dat de val van het Sovjet-imperium inluidt.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen