Journalistiek in beweging
veranderende berichtgeving in kranten en pamfletten (Groningen en 's-Hertogenbosch 1813-1899)
Rutger de Graaf
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2010
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2009
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Geschiedenis; algemeen (092.1)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-351-3554-3
EAN:
9789035135543
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
411 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit.opg.
Annotatie
Op basis van lokale periodieken in Groningen en Den Bosch heeft Rutger de Graaf onderzoek gedaan naar de veranderende journalistieke berichtgeving in de negentiende eeuw.
Flaptekst
Te midden van economische, sociale, technologische en politieke veranderingen moderniseerde in de negentiende eeuw ook de journalistiek. Van een vroegnegentiende-eeuws nieuwsmodel, waarbij vooral pamfletten een belangrijke rol speelden, evolueerde de nieuwsvoorziening naar een multimediaal complex dat werd gedomineerd door de krant. De geschiedenis van de negentiende-eeuwse krant is vaak verteld vanuit het perspectief van zijn groeiende economische en politieke belang. Maar wat veranderde er precies in de berichtgeving zelf?

In dit boek onderzoekt Rutger de Graaf de transformatie van de negentiende-eeuwse nieuwsvoorziening. Hij richt zich behalve op de krant ook op het negentiende-eeuwse pamflet, een tot nu toe veelal onderbelicht medium. Nauwgezet heeft De Graaf de berichtgeving in ruim 30.000 krantenartikelen en 1900 pamfletten uit ’s-Hertogenbosch en Groningen in kaart gebracht. Niet alleen schetst Journalistiek in beweging een fascinerend beeld van het negentiende-eeuwse medialandschap, tevens bevat het een uitgebreide catalogus van Groningse en Bossche pamfletten, met hun vindplaats.

Rutger de Graaf (1980) studeerde geschiedenis en communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Hij onderzocht de negentiende-eeuwse nieuwsvoorziening als medewerker van het Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht. Daarvoor werkte hij bij een onderzoeksbureau op de afdeling Mediaonderzoek.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen