Kartonnen dozen
Tom Lanoye
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Editie:
Vierentwintigste druk
Serietitel:
De Wase trilogie
Serienummer:
(2)
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-446-2123-5
EAN:
9789044621235
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
172 pagina's
Bibliografische annotatie
Eerste druk: 1991.
Annotatie
In een scholier bloeit langzaam een liefde op voor een school- en seksegenoot.
Flaptekst
Kartonnen dozen is sinds zijn verschijning in 1991 uitgegroeid tot een evergreen in de Nederlandstalige literatuur. Enerzijds legt Tom Lanoye de verslavingen en de valstrikken bloot van de grote, allesverterende jeugdliefde die iedereen kent uit ervaring. Anderzijds schildert hij zijn eigen afkomst en opvoeding: de slagerswinkel van zijn vader, de vier vrouwen die hem hebben opgevoed, de katholieke school die probeert overeind te blijven in de stormen van de moderniteit, de bejaarde priester-dichter die een inspirerende leraar Nederlands blijkt te zijn, de turners waaraan de jonge auteur zich vergaapt, en de stripverhalen waarmee hij zijn ogen kapot leest.
Zodoende legt Lanoye niet alleen zijn jeugd vast, maar graaft hij ook de bronnen op van zijn schrijverschap, zijn voorliefde voor het theater en zijn eeuwige zoektocht naar schoonheid, liefde en literatuur.

Tom Lanoye (1958) staat bekend als auteur van bestsellers als Sprakeloos, Het derde huwelijk, Ten oorlog en Gelukkige slaven. Er is werk van hem vertaald in meer dan vijftien talen en zes van zijn romans werden verfilmd. In 2014 ontving hij voor zijn oeuvre de Constantijn Huygensprijs.

‘Originele en buitengewoon amusante roman, vrolijke melancholie.’
NRC Handelsblad

‘Lanoye op zijn best.’
Humo

‘IJzersterk.’
De Volkskrant
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen