Kind, beloof me dat je de kogel kiest
Duitsland 1945 en de ondergang van gewone mensen
Florian Huber
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Editie:
Derde druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
4 mei 2017
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Kind, versprich mir, dass du dich erschießt
Jaar van uitgave:
2015
Plaats van uitgave:
Berlin
Uitgever:
Berlin Verlag
Vertaald uit:
Duits
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
c. 1939 - c. 1945; Wereldoorlog II (945.3)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-488-3885-1
EAN:
9789048838851
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
318 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Kind, versprich mir, dass du dich erschießt. - Berlin : Berlin Verlag, 2015. - 1e druk Nederlandse uitgave: 2016. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Verslag op basis van egodocumenten van de laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland, toen veel Duitse burgers zelfmoord pleegden uit wanhoop en ontreddering over de nederlaag van de nazi's.
Flaptekst

'Literaire geschiedschrijving in de ware zin des woords.' ***** NRC HANDELSBLAD

Op 30 april 1945 schoot Adolf Hitler zich in Berlijn een kogel door het hoofd. Op hetzelfde moment begaven zich tijdens het binnentrekken van het Rode Leger in het stadje Demmin honderden mensen naar rivieren en bossen om zich daar van het leven te beroven. Hele families werden weggevaagd, ouders doodden hun kinderen.

Demmin is slechts één van de vele voorbeelden: in het hele land werden duizenden mensen bevangen door de zelfmoordepidemie. Dit boek is gebaseerd op dagboeken, brieven, verslagen en herinneringen, en gaat vooral over de ondergang van gewone mensen. De massazelfmoorden van 1945 zijn tot op de dag van vandaag een verdrongen hoofdstuk in de contemporaine geschiedenis. Vele tientallen jaren lang had niemand ook maar enige belangstelling voor het psychisch lijden van de achterblijversen naaste verwanten.

Florian Huber (1967) heeft geschiedenis en economie gestudeerd. Hij woont in Hamburg en schrijft draaiboeken en historische nonfictieboeken. Voor zijn documentaires over gebeurtenissen uit de recente geschiedenis, zoals de Val van de Muur, de aanslag in 1972 op het Olympisch dorp en de aanslagen van 11 september 2001, heeft hij talrijke prijzengekregen.

Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen