Lazarillo van Tormes
een schelmenroman
Barber van de Pol
Uitgegeven:
Amsterdam, 2000
Serietitel:
Kleine bellettrie serie
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
La vida de Lazarillo de Tormes, y de sus forunas y adversidades
Uitgever:
Met lit. opg
Vertaald uit:
Spaans
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Genre(s):
Trefwoord(en):
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
90-253-2741-9
EAN:
9789025327415
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
18 cm
Omvang:
93 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: La vida de Lazarillo de Tormes, y de sus forunas y adversidades. - Met lit. opg.
Annotatie
Slim en opgeruimd als hij is, slaat het jongetje Lazarillo zich monter door alle ellende heen die zijn achtereenvolgende meesters hem aandoen en geeft daarbij een ironische visie ten beste van de Spaanse samenleving onder het bewind van Karel V.
Flaptekst
De oudste versie van Lazarillo de Tormes die bewaard is gebleven dateert van 1554, het jaar waarin maar liefst drie uitgaafjes van het boek verschenen. Over de auteur bestaat grote onzekerheid, zodat het werk meestal anoniem is uitgegeven.

Het boek vertelt realistisch en humoristisch het levensverhaal van de jonge Lázaro, die achtereenvolgens in dienst treedt van een blinde bedelaar, een gierige priester, een edelknaap en nog enkele andere meesters. Lazarillo is een echte pícaro, een schelm uit de zelfkant van de samenleving (maar met een goed hart), die ironisch, soms zelfs cynisch, vertelt van zijn droevige lot, waarbij niet zelden de clerus het moet ontgelden. Het werkje werd dan ook in 1559 op de index geplaatst en in I579 opnieuw, maar nu 'gezuiverd', uitgegeven.

Lazarillo de Tormes was tijdenlang net zo beroemd als de Spaanse klassiekers Don Quichot en La Celestina. Bredero ontleende aan het boek de twee hoofdfiguren van zijn Spaansche Brabander: Joncker Jerolimo Rodrigo en zijn knecht Robbeknol.

Guus Kuijer is een van onze bekendste en meest gelauwerde (kinderboeken)auteurs. Vooral zijn boeken over Madelief worden veel gelezen en zijn in allerlei talen vertaald.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Delen