Lenins balsem
Pieter Waterdrinker
Uitgegeven:
Amsterdam, 2013
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
28 februari 2013
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-446-2311-6
EAN:
9789044623116
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
399 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
Moskou 1991. Het Sovjetrijk beleeft zijn nadagen. Miljoenen mensen staan voor lege winkels in de rij. De 26-jarige jurist en kruidenierszoon Olaf Weber wordt door een Belgische reisorganisatie in Moskou gestationeerd, waar hij al snel verzeild raakt in de onderwereld van zwarthandelaren, pooiers, hoeren en oplichters.
Weber ontmoet er de aartsritselaar Alexander Perelman, die hem in vertrouwen neemt: Perelman vertelt hem dat de balsem, waarin het lijk van Lenin sinds zijn dood in 1924 om de zoveel tijd wordt ondergedompeld, tevens een schoonheidselixer is. Het belooft eeuwige jeugd. Nu het IJzeren Gordijn is gevallen en de wereldmarkt lonkt, kunnen Weber en Perelman met deze wonderzalf goud verdienen. Ze worden partners.
Alleen: hoe komen ze aan de geheime formule van de mysterieuze balsem?
Lenins balsem is een met humor en in een onnavolgbare stijl geschreven roman over vriendschap, bedrog, de kans op geluk en de eeuwige doolhof van de liefde, waarmee Pieter Waterdrinker zijn meesterschap definitief bewijst.

Pieter Waterdrinker is een van de meest energieke schrijvers uit ons taalgebied. Zijn werk werd genomineerd voor onder meer de Libris Literatuur Prijs en is in het Engels, Duits en Russisch vertaald.

Over Duitse bruiloft:
'Een prachtige roman.' The Times

'Waterdrinker is een groot Nederlands verteltalent.' Berliner Zeitung

'Een com├ędie humaine zonder weerga, een virtuoos spektakel van de bovenste plank.' Ons Erfdeel

Over De dood van Mila Burger:
'Waterdrinker treedt met De dood van Mila Burger, dat in meerdere opzichten lijkt op Anna Karenina, in het voetspoor van Tolstoj.' de Volkskrant

Over Liebmans ring:
'Een meesterlijke roman. Bij vlagen stilistisch briljant.' nrc Handelsblad
Video

Video: Iris Koppe en Joey Boink

In de roman Lenins balsem heeft Pieter Waterdrinker geprobeerd 25 jaar Rusland te vatten, vanaf de val van de Sovjet Unie in 1991 tot de dag van vandaag. De hoofdpersoon heeft duidelijk autobiografische trekken. Zelf is Waterdrinker in 1996 in Rusland gaan wonen en hij woont er nog steeds. Hij heeft dan ook van nabij meegemaakt welke krankzinnige metamorfose de Sovjet Unie heeft ondergaan.

In de roman toont hij die metamorfose in de avonturen van twee mannen die het geheim willen achterhalen van de balsem waarmee het lijk van Lenin elke anderhalf jaar wordt behandeld, een balsem die tegelijk een schoonheidselixir is. Het geheim voert ook naar de Nederlandse anatoom Frederik Ruysch (1638-1731) die het conserveren van lichamen tot een kunst had verheven.

Opname: Amsterdam, Zandvoort en Overveen, 13 februari 2013.

Opnamedatum: 13-02-2013

Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Eigen recensies Literatuurplein
Delen