Los van de aarde
Een novelle over de bedoeling die Piet Mondriaan had met zijn nieuwe kunst.
Cees Rutgers
Auteur:
Uitgegeven:
2018
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
3 oktober 2018
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Biografieën van kunstenaars (641)
Codes
ISBN:
978-94-021-8158-6
EAN:
9789402181586
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23,5 cm
Omvang:
170 pagina's
Met illustraties
Flaptekst
Piet Mondriaan (1872 - 1944) is wereldberoemd. Samen met Rembrandt en Van Gogh behoort hij tot de top drie van Nederlandse kunstschilders.
Mondriaan heeft teksten geschreven waarin hij de bedoeling van zijn nieuwe kunst uitlegt. Als schrijver is hij echter geen succes. Hij combineert de ene filosoof met de andere en komt met theorieën die elkaar tegenspreken. Er is geen touw aan vast te knopen.

Mondriaan heeft een reis gemaakt naar Spanje. Over die reis heeft hij nooit iets willen vertellen maar na zijn dood zijn foto's gevonden waaruit blijkt dat een Delftse student hem op die tocht heeft vergezeld.
De reis vond plaats in 1903. Het socialisme was toen sterk in opkomst en de Delftse techniekstudenten hadden zich solidair verklaard met de arbeidersklasse. Ze waren zich bewust van de rol die zij in de toekomst als ingenieur zouden kunnen spelen en ze wilden zich breed oriënteren. Het Delfts studentenweekblad uit die tijd staat vol met artikelen over kunst en filosofie…

De teksten van Mondriaan zijn warrig. Maar als je beseft waar hij zijn inspiratie vandaan haalde en als je deze bronnen bestudeert, wordt de bedoeling duidelijk die hij met zijn bijzondere schilderijen had.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen