Marcel
roman
Erwin Mortier
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2005
Editie:
10e dr
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
30 september 2005
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1999
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
Meulenhoff
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
90-234-1865-4
EAN:
9789023418658
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
151 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
1e dr.: Amsterdam : Meulenhoff, 1999.
Annotatie
Een Vlaamse jongen groeit op bij zijn grootouders en ontdekt gaandeweg dat een van zijn ooms in de oorlog als SS'er collaboreerde met de Duitsers.
Flaptekst
Marcel is het veelgeprezen debuut van Erwin Mortier over een Vlaamse plattelandsjongen die opgroeit in een familie vol geheimzinnige verhalen en duistere gewoontes. Langzaam ontdekt hij het geheim en de schande die sinds de oorlog aan de familie kleeft.
In het middelpunt van het verhaal staat een klein jongetje, dat door zijn grootouders wordt opgevoed, ergens op het Vlaamse platteland. Tegelijk draait het verhaal om Marcel, die enkele decennia eerder aan het Duitse Oostfront is gesneuveld en wiens portret deel uitmaakt van de verzameling portretten die grootmoeder, 'als de averechtse baker van haar ras', van alle overlevende familieleden aanlegt. In een suggestieve stijl geeft Erwin Mortier een scherp, ironisch en soms hilarisch beeld van de familie en de kennissenkring, die moeten leven met een verleden dat ze beurtelings willen verbloemen en onthullen. De jongen kijkt die wereld in, begrijpt haar niet, en wordt gefascineerd door de ogen van Marcel op dat portret in het zonlicht, 'dat hem al half heeft weggevaagd'. Intussen hopen de grootouders dat hun kleinkind ooit getuigenis af zal leggen van de pijnlijke familiegeschiedenis, en dat de jongen een nieuw, schoon begin zal vormen.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen