Margaretha
roman
Jan Siebelink
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Editie:
4e dr
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2002
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-234-2523-6
EAN:
9789023425236
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
350 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 2002. - Met lit. opg.
Annotatie
Teruggetrokken levend in de Abruzzen, kijkt Margaretha van Parma (1522-1586), erkende bastaarddochter van Karel V en van 1559 tot 1567 landvoogdes van de Nederlanden, terug op haar bewogen leven en onder meer haar verliefdheid op Willem van Oranje.
Flaptekst
Zij werd in 1522 in Oudenaarde, onder Gent, geboren als bastaard van keizer Karel V. Haar moeder was het dienstmeisje Janneke van der Gheynst. Als tienjarige wordt Margaretha uitgehuwelijkt aan Alessandro de Medici, die na een jaar wordt vermoord, bijna onder haar ogen. Haar huwelijk met Ottavio Farnese, de hertog van Parma, is een echec.

De grootse inhuldiging in Brussel als landvoogdes, waar haar vader afstand van de troon deed, blijft het hoogtepunt van haar leven. Ruim acht jaar zal ze aan het hof op de Coudenberg verblijven: een vrouw temidden van mannen als Granvelle, Viglius en de prins van Oranje. Margaretha kent opwellingen van onvrede tegen de dienstbaarheid aan de Habsburgers, maar onder druk van haar overigens aanbeden vader zal zij altijd weer toegeven. Enkele jaren voor haar dood kiest ze, oud, teleurgesteld, definitief voor de vrijheid: een isolement in de Abruzzen, slechts door enkele getrouwen omringd.
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Literaire excursies
Delen