Mata Hari
de ware en de legende
Jan Brokken
Auteur:
Uitgegeven:
[Amsterdam], 2017
Editie:
3e druk, geheel herziene en bijgewerkte uitgave
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Spionage - Geheime dienst (399.62)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-90-467-0647-3
EAN:
9789046706473
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
253 pagina's
Bibliografische annotatie
Oorspronkelijke uitgave: Amsterdam : Wetenschappelijke Uitgeverij, 1975. - (Unofficial History). - Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Biografie van Margaretha Zelle (1876-1917), die als exotische danseres onder de naam Mata Hari furore maakte in Parijs, maar tijdens de Eerste Wereldoorlog op beschuldiging van spionage ter dood werd veroordeeld.
Flaptekst
Het duurde bijna zestig jaar totdat er niemand minder dan Jan Brokken een betrouwbare biografie schreef van Mata Hari. De in 1917 na een geheim proces wegens spionageactiviteiten ter dood veroordeelde Mata Hari is nog altijd een van de grote legendes van vaderlands avonturisme. Ze groeide van eenvoudig Fries meisje uit tot een oosterse naaktdanseres en een van de meest fameuze sterren van de Parijse belle époque. Op grond van interviews, artikelen, archiefstukken en memoires van tijdgenoten beschrijft Brokken het veelbewogen leven van Margaretha Zelle, de danseres die het publiek in extase bracht, totdat haar zucht naar geld en avontuur haar noodlottig werd en ze verstrikt raakte in de netten van de Franse en Duitse inlichtingendienst tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen