Meester in de hygiëne
verhalen
Anton Valens
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2008
Editie:
5e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
29 juli 2006
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2004
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Trefwoord(en):
NUR:
Verhalenbundels (303)
Codes
ISBN:
978-90-457-0094-6
EAN:
9789045700946
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
284 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 2004.
Annotatie
Een aankomend kunstschilder vertelt in negen verhalen over zijn ervaringen als schoonmaker in de thuiszorg.
Flaptekst
Bonne is het 'hulpie' van mevrouw Waghto en een aantal andere hulpbehoevende ouderen. Hij maakt hun huis schoon en raakt al lappend, boenend en schrobbend ingespeeld op zijn cli en. Die slaan zich ondanks hun eenzaamheid, hun haperende lijf en hun beginnende dementie door het leven op een wijze die bewondering wekt bij de tobbende Bonne. Kunstschilder in opleiding is hij, en ongelukkig in de liefde. Zijn baan in de Thuiszorg is niet enkel bijverdienste: de fabulerende meneer Ripmeester, de zwammende mevrouw Stelle, mevrouw Nieuwklap en haar dwergparkiet Peter - ze tillen hem uit zijn somberte.
Meester in de hygi werd bekroond met de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizenprijs 2005 de Lucy B. & C.W. van der Hoogtprijs 2006.
'Een nieuw dubbeltalent is opgestaan.' NRC Handelsblad
'Het is nauwelijks voorstelbaar dat we hier met een debuut te maken hebben: verbaal zo rijk, de overgangen zo perfect getimed, realisme en verbeelding zo fraai ineen gesmeed.' Brabants Dagblad 'Een van de beste debuten van het seizoen.' Trouw
Anton Valens (1964) volgde de opleiding schilderen aan de Rietveld Academie en aan de Rijksacademie. Zijn bekroonde debuut Meester in de hygi verschijnt binnenkort in het Frans.
Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Delen