Mijn Duitse broer
Chico Buarque
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 november 2015
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
O irmão alemão
Jaar van uitgave:
2014
Plaats van uitgave:
São Paulo
Uitgever:
Companhia Das Letras/Editora
Vertaald uit:
Portugees
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-234-9269-6
EAN:
9789023492696
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
237 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: O irmão alemão. - São Paulo : Companhia Das Letras/Editora, ©2014.
Annotatie
Als de Braziliaanse Chico ontdekt dat hij een halfbroer heeft die zijn vader in de jaren ‘30 bij zijn toenmalige vriendin in fascistisch Duitsland heeft verwekt, begint hij een speurtocht naar het verleden.
Flaptekst
Met Mijn Duitse broer heeft de Braziliaanse topmuzikant Chico Buarque de roman van zijn leven geschreven. Toen hij 22 was, hoorde hij over het bestaan van zijn halfbroer in Duitsland. Sinds die dag leefde bij hem het verlangen te weten wat er met zijn broer gebeurd was, en de angst dat hij de dood gevonden zou hebben in een concentratiekamp.

Chico Buarque speelt met feit en fictie als hij het verhaal vertelt van de zoektocht van de verteller naar de halfbroer die hij nooit heeft ontmoet. Die broer is de vrucht van een relatie die zijn vader had in Berlijn in de jaren dertig van de vorige eeuw, toen hij daar werkte als buitenlandcorrespondent voor een Braziliaanse krant.

Een broer van wie de verteller niets wist, totdat hij bij toeval stuitte op een briefwisseling tussen Duitse overheidsinstanties en zijn vader. De nazi’s wilden van Chico’s vader antwoord op de vraag of het kind – dat was verlaten door zijn moeder en onder staatsvoogdij stond – geen joodse voorouders had, zodat ze het vrij konden geven voor adoptie. De ontdekking van deze brieven was het begin van een uitputtende zoektocht naar het leven van de onbekende jongen.

Alle sleutelelementen van de twintigste eeuw worden door Buarque verenigd in zijn zoektocht naar wat zijn vader onuitgesproken liet. In deze fascinerende roman probeert de verteller dichter bij zowel zijn afwezige broer als zijn alomtegenwoordige maar ontoegankelijke vader te komen, die heeft moeten leven met de wetenschap een zoon op afstand te hebben die door beide ouders was verlaten.

Chico Buarque (Rio de Janeiro, 1944) is in zijn geboorteland Brazilië een muzikale held, die in zijn teksten commentaar geeft op de sociale, economische en culturele actualiteit van Brazilië. Sinds zijn romandebuut Estorvo (Onrust) in 1991 is hij bovendien een alom geliefde en veelgeprezen auteur.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen