Mijn kleine geschiedenis
Stephen Hawking
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2018
Editie:
Derde druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
My brief history
Jaar van uitgave:
2013
Plaats van uitgave:
London
Uitgever:
Bantam Press
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Ontstaan en evolutie van het heelal (552.2)
NUR:
Exacte wetenschappen/natuurwetenschappen algemeen (910)
Codes
ISBN:
978-90-446-3821-9
EAN:
9789044638219
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
117 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: My brief history. - London : Bantam Press, 2013. - 1e druk Nederlandse uitgave: Amsterdam : Prometheus Bert Bakker, 2014.
Annotatie
Beknopte autobiografie van de Britse natuurkundige Stephen Hawking (1942-2018).
Flaptekst
Stephen Hawking verblufte lezers over de hele wereld met een reeks bestsellers over de mysteries van het heelal. Nu geeft de meest geprezen kosmoloog van deze tijd, voor het eerst, een onthullend kijkje in zijn eigen leven en intellectuele ontplooiing.
Mijn kleine geschiedenis is het verhaal van Stephen Hawkings onwaarschijnlijke ontwikkelingsgang, van zijn jeugd in het Londen van kort na de oorlog tot zijn jaren van internationale erkenning en roem. Dit bondige, geestige en openhartige boek, rijkelijk geïllustreerd met zelden vertoonde foto's, laat de lezer kennismaken met een Hawking van wie in voorgaande boeken zelden een glimp was op te vangen: de weetgierige schooljongen die door klasgenoten Einstein werd genoemd; de grappenmaker die een weddenschap met een collega aanging over het bestaan van een bepaald zwart gat; en de jonge echtgenoot en vader, worstelend om in de wereld van de natuurwetenschap en kosmologie voet aan de grond te krijgen.
In zijn karakteristieke bescheiden en humoristische stijl schrijft Hawking over de obstakels die op zijn pad kwamen nadat hij op 21-jarige leeftijd de diagnose als kreeg. Hij beschrijft hoe het vooruitzicht van een vroege dood hem aanspoorde tot talrijke intellectuele doorbraken, en vertelt over het ontstaan van zijn meesterwerk Het heelal _ een van de iconische boeken van de twintigste eeuw.

Natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking (1942) schreef eerder onder meer de internationale bestsellers Het heelal en Een korte geschiedenis van de tijd. Hij wordt beschouwd als een van de briljantste theoretische natuurwetenschappers sinds Albert Einstein.

'Hawking schrijft ontroerend. We horen zijn stem rechtstreeks vanuit het zwarte gat van zijn ziekte stralen.' Financial Times

'Een bondig, fonkelend portret.' Nature

'Zijn beknoptheid zorgt voor een levendig portret.' The Guardian

'Lees het voor de persoonlijke juweeltjes. Maar bovenal is het lezenswaardig vanwege de hoopvolle boodschap.' The Mail on Sunday

'Hawking vertelt beter dan al zijn biografen deden over zijn jeugd met excentrieke ouders, zijn middelmatige schooltijd, mallotige studentenjaren, zijn wanhopige ziektegeschiedenis, zijn pijnlijke twee scheidingen, maar ook zijn wetenschappelijke inzichten en triomfen en de manier waarop aandacht en roem hem simpelweg goed doen. [...] Een geslaagd boek over een geslaagd leven.' de Volkskrant
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen