Mondriaan. Los van de aarde.
Cees Rutgers
Auteur:
Uitgegeven:
2018
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
22 augustus 2018
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
Biografieën van kunstenaars (641)
Codes
ISBN:
978-94-021-7881-4
EAN:
9789402178814
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23,5 cm
Omvang:
162 pagina's
Met illustraties
Flaptekst
Piet Mondriaan (1872 - 1944) is wereldberoemd. Samen met Rembrandt en Van Gogh behoort hij tot de top drie van Nederlandse kunstschilders.
In 1903, toen Mondriaan 31 jaar was, maakte hij een reis naar Spanje. Over die reis heeft hij nooit veel los willen laten. Het was hem daarginds nogal tegengevallen. En verder schluss.
Na Mondriaans dood zijn foto's en ansichtkaarten gevonden waaruit bleek dat een Delftse student met hem was meegereisd.
Cees Rutgers verdiepte zich in de zaak. Hij ontdekte overeenkomsten tussen Mondriaans ideeën en studententeksten van rond 1900. Het socialisme was toen sterk in opkomst en de Delftse studenten waren begaan met het lot van de arbeiders. Ze volgden dan wel een ingenieursopleiding maar ze wilden geen vakidioten worden. Ze wilden zich breed oriënteren en hielden zich niet alleen bezig met techniek. Het Delftse studentenweekblad uit die tijd staat vol met artikelen over literatuur, politiek, filosofie...
Piet Mondriaan was als schrijver geen succes. Zijn teksten zijn warrig, taai en saai. Maar als je weet waar hij zijn ideeën vandaan haalde en als je die bronnen leest, worden ook de geschriften van Mondriaan een stuk duidelijker.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen