Nederland in 7 overstromingen
Leontine van de Stadt
Uitgegeven:
Zutphen, 2013
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Geschiedenis van de strijd tegen het water - Stormvloeden, dijkdoorbraken en overstromingen (699.1)
NUR:
Vaderlandse geschiedenis (688)
Codes
ISBN:
978-90-5730-953-3
EAN:
9789057309533
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
29 cm
Omvang:
176 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Verschijnt bij de tv serie Nederland in 7 overstromingen van de NTR en de tentoonstelling van het Zuiderzeemuseum van 23 november 2013 t/m 22 maart 2015. - Met literatuuropgave en index.
Annotatie
Geschiedenis van de Nederlandse waterhuishouding en de strijd tegen het water.
Flaptekst
Voor Nederlanders ligt de watersnoodramp uit 1953 nog vers in het geheugen. Deze stormvloed is echter de meest recente in een lange reeks overstromingen die Nederland hebben gevormd.

Door overstromingen werd Texel een eiland, ontstonden de Biesbosch en de Zuiderzee, verdween de helft van Friesland en verloor Dordrecht haar positie aan Amsterdam. Van Zeeland tot Groningen en van Nijmegen tot Roermond: overal heeft het water zijn sporen achter gelaten. Het vormt een onlosmakelijk deel van ons culturele erfgoed.

In 7 hoofdstukken wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste overstromingen van de afgelopen 1000 jaar. Beginnend met de Allerheiligenvloed van 1170 die de Zuiderzee vormde en eindigend bij de EDO, de Ergst Denkbare Overstroming in de toekomst, die de waterbeheerders hanteren om Nederland veilig en droog te houden. Met het naar boven halen van talloze vergeten aspecten van de Nederlandse watersnoodcultuur wordt geprobeerd te achterhalen hoe en in hoeverre de strijd tegen het water de identiteit van de Nederlanders heeft bepaald.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen