Nu
Elvis Peeters
Auteur:
Uitgegeven:
Antwerpen, 2015
Editie:
Eerste uitgave
Serietitel:
Eigentijdse poëzie
Serienummer:
deel 23
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 september 2015
(Overige) personen
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
SISO:
c. 1880 - heden (875)
NUR:
Poëzie (306)
Codes
ISBN:
978-94-917381-8-0
EAN:
9789491738180
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
63 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Flaptekst
De dichtbundel NU van Elvis Peeters is deel 23 in de reeks Eigentijdse Poëzie van uitgeverij Voetnoot.
Proza, theaterstukken en kinderboeken schrijft Elvis Peeters samen met Nicole Van Bael. Maar zijn poëzie schrijft hij alleen, een bewuste keuze. Voor Peeters is poëzie het summum van kunst, van taalkunst: 'Poëzie is mijn kleine speelhoek.'
Voor Peeters is een gedicht pas interessant als de schrijver een andere manier van kijken heeft. Een blik die afwijkt van de dagdagelijkse manier van kijken. Als de dichter met zijn woorden geen barst in de waarneming kan veroorzaken, dan heeft het volgens Elvis Peeters allemaal niet zo veel zin.
'Ik schrijf steeds over dingen die ik dagelijks om me heen zie. Elke dag is een avontuur, een kijken naar wat zal komen. Ik houd van poëzie maar wil mezelf niet zo als dichter poneren. Misschien heb ik daarvoor teveel ontzag voor het metier. Ik probeer iets van de werkelijkheid te vangen, wil daar niet zo verfijnd mee bezig zijn; ik vind dat het vrij bruut en abrupt moet worden neergeschreven. Als het poëzie is, moet het er vanaf de eerste keer staan,' aldus de dichter.

ELVIS PEETERS (1957) schrijft zijn proza, theater- en luisterstukken in samenwerking met Nicole Van Bael; zijn poëzie schrijft hij alleen. Deze Vlaming is muzikant, performer, dichter, toneelschrijver en scenarist. Met enkele verhalenbundels, waaronder 'Het uur van de aap' (1992), 'Brancusi' (1999) en 'Calvados' (2001) vestigde Peeters zijn literaire naam. In 1998 verscheen zijn romandebuut 'Spa'. De ontelbaren (2005), over de vluchtelingenthematiek, bereikte de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2006. Met 'Wij' (2009), over een groep seksueel losgeslagen jongeren, veroorzaakte Peeters ophef en debat. Deze roman wordt momenteel verfilmd. Zijn roman 'Dinsdag' (2012) prijkte op de shortlist van de AKO Literatuurprijs 2012 en was onder meer genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2013. Bij Voetnoot verscheen in 2012 in de reeks Belgica de novelle 'Oradour'. Verscheidene van zijn prozawerken zijn vertaald, onder meer in het Engels, Duits, Turks en IJslands.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen