Objectief Nederland
een foto-experiment in 1974
Reinjan Mulder
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Vertaald uit:
Nederlands
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Fotografen; afzonderlijk (761.2)
Codes
ISBN:
978-94-909501-2-5
EAN:
9789490950125
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
176 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Uitgave ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in het Rijksmuseum, juni - september 2016.
Annotatie
Nederland in foto's, los van emoties, volkomen objectief.
Flaptekst
Bij de overdracht van zijn archief aan de Universiteit van Amsterdam vond schrijver en uitgever Reinjan Mulder in een verhuisdoos een uniek kunstproject terug dat hij in 1974 had gemaakt: 'Objectief Beeld van Nederland'. Het project dat Nederland liet zien 'zoals het was', zou in het Van Abbemuseum worden getoond, een rondreizende expositie door Nederland krijgen en een fotoboek, maar toen dat niet doorging, liet Mulder de beeldende kunst de beeldende kunst en ging hij de wetenschap in, en later de literatuur.
Op het nippertje gealarmeerd verwierf het Rijksmuseum het project in 2012.
In 'Objectief Nederland' presenteert Reinjan Mulder zijn project en vertelt hij over zijn werkwijze en de idee├źn erachter. Hoe werd zijn ideaal van 'objectieve fotografie' uitgedacht en uitgewerkt?
Behalve een uniek beeld van Nederland in 1974 geeft Objectief Nederland een ontroerend zelfportret van een bezeten fotokunstenaar die in zijn poging zijn voorkeuren en gevoelens uit te schakelen tot het uiterste ging, door uren in de vette klei van oostelijk Flevoland te baggeren, zich een nieuwbouwwoning in Velp binnen te praten, en met een motorvletje de Waddenzee op te gaan.
Dankzij uitvoerige documentatie wordt in Objectief Nederland zichtbaar hoe een talentvolle, jonge kunstenaar onder moeilijke omstandigheden zijn missie volbracht.

'Reinjan Mulder [...] used photography to realize [his] concept as purely as possible, uninfluenced by a conscious or unconscious selection process, taste, conventions or other 'ballast.' Hans Rooseboom in: Modern Times - Photography in the 20th Century.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen