Onder het plaveisel het moeras
A.F.Th. van der Heijden
Uitgegeven:
Amsterdam, 2000
Editie:
7e dr
Serietitel:
De tandeloze tijd
Serienummer:
3, Tweede boek. Collectie van der Heijden ; Collectie van der Heijden
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 2011
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1996
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
90-214-6669-4
EAN:
9789021466699
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
17 cm
Omvang:
768 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 1996.
Annotatie
Tweede boek van het derde deel van de autobiografische romancyclus 'De tandeloze tijd' waarin een Brabantse student in het roerige Amsterdam terechtkomt van de jaren '70.
Flaptekst
'Martelaarschap voor iedereen, martelaarschap in het ziekenfondspakket.' Zo ongeveer zou, in de stijl van dit boek, de schreeuw van elke tobber hier op aarde om erkenning van zijn gemodder en geploeter verwoord kunnen worden. Geen christelijk martelaarschap, gecanoniseerd in een heiligverklaring, maar een dat mensen uit onstuitbare aandachttrekkerij over zich afroepen, of waar ze al dan niet moedwillig naar op zoek gaan. Albert Egberts en zijn levensgevaarlijke flirt met de heroïne. Flix Boezaardt die zijn geliefde opoffert aan zijn realistische kunst. Baartscheer die namens zijn neo-fascistische club de klappen in ontvangst neemt. De huisvrouw die de wereld opzadelt met de bekentenis haar ouders te hebben vermoord... Allemaal hunkeren ze, ieder op hun eigen manier, naar erkenning van hun zelf gekozen last.
Als Het Hof van Barmhartigheid, eerste van beide romans die samen De tandeloze tijd 3 vormen, het milde vagevuur was van A.F.Th. van der Heijdens afwisselend goddelijke en menselijke komedie, dan is de tweede, Onder het plaveisel het moeras, een bescheiden hel: een struikeltocht langs (misschien niet de afgronden maar dan toch) de op- en afstapjes van een wereld vol intimidatie, sexueel geweld, verslaving, cold turkey, ademnood, botte seks, oververzadiging, walging en lafheid die de heldenrol speelt.
Literaire adressenbank
Uitgever
LiTTerair
Literaire Prijzen
Delen