Ondergedoken
met de angst van verraad
William Hallstead
Uitgegeven:
Laren (NH), 2010
Serietitel:
Holocaust bibliotheek. Herinneringen
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
In hiding
Jaar van uitgave:
2010
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Co-auteur:
Redactie:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
1940 - 1945; Duitse bezettingstijd - Verzet in Nederland (935.4)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-74274-39-5
EAN:
9789074274395
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
195 pagina's
Extra pagina's:
[8] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: In hiding.
Annotatie
Belevenissen van de joodse familie Benninga die gedurende de twee jaar dat ze zaten ondergedoken bij een agrarisch echtpaar in Kortenhoef, werden geterroriseerd en uitgebuit.
Flaptekst
Het verhaal van een Joodse onderduikfamilie in Kortenhoef.

De familie Benninga was welgesteld en moest onderduiken om aan deportatie en moord te ontkomen. Ab en Jans de Kloet uit Kortenhoef waren arm en wilden op een makkelijke manier bijverdienen aan tijdelijke onderduikers. Ingrediënten voor een traumatisch verblijf in een veel te kleine woning, voor alle betrokkenen. Het dilemma van goed of fout wordt pijnlijk zichtbaar.

Echtpaar De Kloet ging er vanuit dat de onderduik enkele maanden zou duren. Als Benno en zijn familie (vader, moeder en Mia) het einde van de oorlog zouden halen, zou er een mooie beloning wachten voor Ab en Jans. Maar de oorlog duurde veel langer. De Benninga’s bleven twee jaar, van februari 1943 tot begin 1945. En dat was teveel van het goede. Met name Jans kon er slecht tegen en schold, sloeg, bedreigde en terroriseerde het onderduikgezin.

Begin 1945 grijpt dominee Boes uit ’s-Graveland in en neemt eerst moeder en dochter Benninga in huis. Later volgen Benno en zijn vader. Ab en Jans de Kloet worden opgepakt en Ab belandt voor een korte periode in de gevangenis.

Vader Benninga hield vanaf de eerste onderduikdag een dagboek bij. Benno schreef, samen met William Hallstead, het boek mede aan de hand van dit dagboek. Enkele jaren na de oorlog emigreerden Benno en zijn familie naar Amerika. De familie Benninga bekeerde zich later tot het christendom.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen