Onredelijkheid
essay
Bas Heijne
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2007
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Maatschappelijk welzijn - Maatschappijkritiek; algemeen (309)
NUR:
Literaire essays (323)
Codes
ISBN:
978-90-234-2666-0
EAN:
9789023426660
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
127 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Essay over het verlangen van de Nederlanders naar een eigen, duidelijk omschreven identiteit, de gevolgen van die wens en de reacties daarop.
Flaptekst
Wie wil je zijn? Een wereldburger, opgenomen in een mondiaal netwerk van BlackBerry s en trans-Atlantische vluchten? Of ga je op zoek naar waar je vandaan komt, naar het landschap van je voorouders?
In Onredelijkheid onderzoekt Bas Heijne de nieuwe behoefte aan identiteit die Nederland in zijn greep houdt. De grote verwachtingen van na de Tweede Wereldoorlog het verenigd Europa, de multiculturele samenleving en de ontkerkelijking staan plotseling fel ter discussie. De verlichte idealen van eenwording en universalisme hebben plaatsgemaakt voor een verlangen naar eigenheid en een kleine gemeenschap. Vaak staan de partijen gelovigen en ongelovigen, kosmopolieten en nationalisten lijnrecht tegenover elkaar. Wat is er gebeurd?

In een heldere en persoonlijke stijl ontleedt Heijne de grote omslag die in Nederland en elders heeft plaatsgevonden. Origineel en onbevangen pleit Heijne voor een nieuwe, zinvolle houding tegenover de grote wereld, die van alle kanten op ons af komt. Onredelijkheid is een essay op het scherpst van de snede.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen