Ons kamp
een min of meer Joodse geschiedenis
Marja Vuijsje
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2012
Editie:
2e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
17 februari 2012
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
1940 - 1945; Duitse bezettingstijd - Verzet in Nederland (935.4)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-450-1617-7
EAN:
9789045016177
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
332 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg. - 1e dr.: 2012.
Annotatie
Geschiedenis van de joodse bakkersfamilie Vuijsje in de jaren voor en vooral na de Tweede Wereldoorlog aan de hand van het levensverhaal van de vader van de schrijfster.
Flaptekst
De vader van Marja Vuijsje, Nathan Vuijsje, overleefde Auschwitz omdat hij zo mooi trombone kon spelen. Na de bevrijding bleef hij vertellen over dat 'rotkamp' - dag in dag uit, jaar in jaar uit. Maar over zijn ouders, zijn broer en zijn zus zweeg hij liever.

Marja Vuijsje verdiepte zich in het achtkoppige Amsterdamse bakkersgezin waarin haar vader opgroeide. Voor de oorlog verhuisde de familie van het armoedigste deel van de Jodenhoek naar de overwegend sociaaldemocratische Transvaalbuurt en van daar naar een eigen bakkerij in de Weesperstraat.

Vier zonen overleefden de oorlog. Hoe pakten zij hun leven weer op? Welke betekenis kreeg Israƫl voor hen? En wat gaven zij hun kinderen en kleinkinderen van de oorlog en van hun joodse wortels mee?

Tegen het decor van de eerste decennia van de twintigste eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de nasleep en verwerking daarvan schreef Marja Vuijsje een meeslepende familiegeschiedenis die de lezer van Amsterdam naar Jeruzalem voert en weer terug.
Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen