Oogwenk
een genderblik op huisartsenzorg
Toine Lagro-Janssen
Uitgegeven:
Nijmegen, 2013
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
23 september 2013
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Huisartsgeneeskunde (604.2)
NUR:
Non-fictie informatief/professioneel algemeen (600)
Codes
ISBN:
978-90-74241-29-8
EAN:
9789074241298
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
112 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Columns eerder verschenen in Lijn 1, kwartaalblad van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud, en in het maandblad Huisarts en Wetenschap.
Annotatie
Columns door een vrouwelijke huisarts over de verschillende wijze waarop mannen en vrouwen, zowel patiënten als artsen, met ziekte omgaan.
Flaptekst
Op 23 september is bij uitgeverij 'In de Walvis' een boek verschenen met een keuze uit de columns en patiëntverhalen van de arts en onderzoeker Toine Lagro-Janssen. Zij plukt een voorval of pregnante ervaring uit haar praktijk en weet die door haar gendergevoelige blik te verbinden met wetenschappelijk onderzoek. Of ze bespreekt innovaties in de zorg, steeds vanuit de vraag wat ze betekenen voor de patiënt en of ze zinvol medisch handelen ten goede komen. Er bestaat ook de kunst van het niet handelen.
Een arts dringt vaak diep door in het leven van de mensen. Toine Lagro-Janssen observeert, luistert en probeert te begrijpen. Ze smeedt de woorden en de waarnemingen om tot een verhaal dat soms ontroert, vaak nieuwe inzichten biedt, maar altijd aanzet tot nadenken over de grilligheid en kwetsbaarheid van het menselijke lot en over de betrekkelijkheid van de macht van de hulpverlener om daar fundamenteel iets aan te doen.
Oogwenk is een boek dat een breed publiek aanspreekt. Daarnaast is het zeer geschikt als 'lesboek' voor het medisch onderwijs, omdat het de studenten confronteert met vragen die betrekking hebben op medische professie en gender.

Toine Lagro-Janssen (1948) werkte van 1977 tot medio 2013 als huisarts in een academische huisartspraktijk. Van 1996 tot medio 2013 was zij als hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschappen verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij is onder meer hoofd van het Centrum voor Seksueel en Familiaal Geweld, en lid van de Gezondheidsraad.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen