Oorlog & pap
Johnny van Doorn
Uitgegeven:
Amsterdam, 2001
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Uitgever:
Literatuur als boniment
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Compact disc
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
NUR:
CD, cassette, CD-ROM, DVD, tape, diskette (blanco) (081)
Codes
ISBN:
978-90-805757-2-1
EAN:
9789080575721
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
14,5 cm
Omvang:
2 Compact disc
Bindwijze:
Audio Visuele Media
Bibliografische annotatie
Oorspr. uitgebracht op vinyl. - Uitg. i.s.m. Galerie Onrust en Yvonne van Doorn. - Titel tekst: Literatuur als boniment. - Bevat: CD 1: Oorlog en pap. - Oorspr. uitg.: Breukelen : Harlekijn Grammofoonplatenprodukties Breukelen, 1981 ; Hou contact. - Oorspr. opgenomen: Amsterdam : Melkweg, 1981 ; CD 2: Eureka, het ei van Columbus. - Oorspr. uitg.: Grammofoonplatenmaatschappij Negram-Delta, 1969 ; Dendermonde '63. - Oorspr. opgenomen: Amsterdam : Carré, 1966 ; De nieuwe mongool ; Colorful tableau 125 ; I'm sitting in the cosmos. - Oorspr. opgenomen: Brussel, 28 september 1966. - Verzameling van alle geluidsopnamen die eerder op elpee zijn verschenen van de Nederlandse schrijver (1944-1991), ook publicerend onder het pseudoniem Johnny the Selfkicker. Het boekje bevat herinneringen en fotomateriaal.
Annotatie
Flaptekst

9789080575721


Oorlog & pap (Dubbel CD)


Op 26 januari 1991 overleed Johnny van Doorn, die in de jaren zestig opzien baarde met zijn woeste 'selfkick -acts. Het image van poète maudit, van Bürgerschreck en hemelbestormer zou hij nooit meer kwijtraken.


Veel onbekender is Johnny van Doorn als prozaïst en als geniaal voordrager van zijn werk. Bij Van Doorn zijn het geschrevene en het verbale voortdurend met elkaar in samenspraak. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: enerzijds is hij jarenlang bezig een verhaal, door het steeds opnieuw voor publiek (op voordraagavonden in het land of voor de radio) te vertellen, aan te scherpen. Anderzijds krijgt zijn werk, als hij het zelf voordraagt, een extra dimensie. Als je Johnny als declamator kent en zijn verhalen vervolgens leest, lijkt het alsof hij de tekst in je hoofd voordraagt. Sterker nog: je zult zijn teksten nooit meer kunnen lezen zonder dat de Stem zich opdringt.


De bij uitgeverij MBondi verschenen dubbel-cd is dan ook een onmisbare aanvulling op het werk van deze zo sterk verbaal gerichte schrijver.


Op deze CD s vindt u onder meer de twee LP s die Johnny heeft gemaakt: Eureka, het ei van Columbus, opgenomen door Wim de Bie (1969) en Oorlog en Pap (1980), opgenomen in het Soeterijntheater mmv. Ernst Reyseger (cello) en Martin van Duynhoven (slagwerk). Verder het gedicht Dendermonde 63, ten gehore gebracht op Poëzie in Carré en afkomstig van de gelijknamige LP uit 1966. Twee gedichten, eindigend met I m sitting in the cosmos staan op de LP Poëzie in het Paleis (Brussel 1966) en Hou contact ten slotte werd opgenomen tijdens One world Poetry (1981).

Literaire adressenbank
Uitgever
Delen