Oorlogsdieren
over boodschappers, bommendragers en troosthonden
Bibi Dumon Tak
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2009
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
14 februari 2009
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Strategie - Logistiek - Tactiek (399.61)
NUR:
Literaire non-fictie algemeen (320)
Codes
ISBN:
978-90-253-6399-4
EAN:
9789025363994
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
20 cm
Omvang:
190 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met lit. opg.
Annotatie
Verhalen over de rol van dieren in oorlogstijd.
Flaptekst
Als kabelleggers in de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, als boodschappers boven het Kanaal, als speurders in de mijnenvelden van Afghanistan en als redders op de trappen van de Twin Towers: overal stonden dieren de mens bij in zijn strijd tegen de medemens.

Bibi Dumon Tak schrijft de historie van oorlogsdieren. De verhalen over de beer Vojtek, die de soldaten helpt met het uitladen van granaten, en over de hond Roselle die twee blinde mensen uit de puinhopen van 9/11 redt; de geschiedenissen van de duif Winkie die melding maakt van een neergestort Brits gevechtsvliegtuig en daarmee alle inzittenden redt en van Simon de kat die in zijn eentje de bemanning van een marineschip op de been houdt; en de missie van Boe en Budge, die op dit moment werkzaam zijn in Irak om getraumatiseerde soldaten te kalmeren. Zij en hun kameraden zijn de helden van dit boek, hoofdpersonen in verhalen van heroïek, toewijding, onverschrokkenheid en trouw.

Oorlogsdieren is een monument voor de oeroude verbondenheid tussen mens en dier, een verzameling prachtig geschreven scènes uit zo n honderd jaar krijgsgeschiedenis, waarin de liefde vaak overwint.

Bibi Dumon Tak schrijft boeken voor kinderen en voor volwassenen. Laika tussen de sterren was het kinderboekenweekgeschenk van 2006. Ze won voor haar non-fictiewerk drie maal een Zilveren Griffel. In 2007 verscheen haar eerste boek voor volwassenen: Rotjongens. Het leven in de jeugdgevangenis.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen