Oskar Schindler
de biografie en het ware verhaal achter de 'Schindlerlijst'
David M. Crowe
Auteur:
Uitgegeven:
[Laren], 2006
Serietitel:
Holocaust bibliotheek. Biografie
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Oskar Schindler : the untold account of his life, wartime activities, and the true story behind the List
Jaar van uitgave:
2004
Plaats van uitgave:
Cambridge, MA
Uitgever:
Westview Press
Vertaald uit:
Engels
(Overige) personen
Redactie:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
1939 - 1945; 2e wereldoorlog (928)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-808858-9-9
EAN:
9789080885899
ASW:
Overig
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
816 pagina's
Extra pagina's:
[12] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Vert. van: Oskar Schindler : the untold account of his life, wartime activities, and the true story behind the List. - Cambridge, MA : Westview Press, 2004. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Flaptekst
David M. Crowe
Oskar Schindler
De biografie en het ware verhaal achter de 'Schindlerlijst'
Spion, zakenman, bon vivant, NSDAP-lid en Rechtvaardige onder de Volkeren. Dat alles tegelijk was Oskar Schindler, de controversi Sudeten-Duitser die 1100 Joden redde tijdens de holocaust, maar nadien tevergeefs probeerde aansluiting te krijgen bij de naoorlogse wereld en pas laat internationale erkenning verwierf voor zijn wapenfeiten tijdens de oorlog. David M. Crowe brengt in zijn baanbrekende biografie het leven van Schindler minutieus in kaart en laat ons kennismaken met een mensenredder van mythische proporties die tegelijk een opportunist en spion was die Nazi-Duitsland hielp Polen te veroveren. Schindler staat vooral bekend om het redden van meer dan duizend Joden, die hij op de beroemde 'Schindlerlijst' liet plaatsen en vervolgens overbracht naar zijn fabriek in zijn geboortestreek in de huidige Tsjechische Republiek. In werkelijkheid speelde Schindler - overigens geheel buiten zijn schuld - een ondergeschikte rol bij de totstandkoming van de lijst. De geschiedenis van de totstandkoming van de lijst, een van de meest intrigerende aspecten van het levensverhaal van Schindler, wordt hier voor de eerste maal uit de doeken gedaan.
Schindler werd na de oorlog gedwongen zijn geboorteland te verlaten, slaagde er nimmer in maatschappelijk weer overeind te krabbelen, kampte met steeds meer gezondheidsproblemen en stierf in 1974 op 65-jarige leeftijd. Hij bleef ook na zijn overlijden een omstreden figuur, zeker toen Emilie Schindler, na een huwelijk van 46 jaar, felle kritiek uitoefende op haar voormalige echtgenoot nadat in 1993 Steven Spielbergs film Schindler's List was uitgebracht.
In zijn biografie van Schindler prikt David Crowe de mythen door die zich rond Oskar Schindler hebben gevormd en ontrafelt hij leven en werken van de man die een vooraanstaande 'Schindler-Jood' heeft omschreven als een 'uitzonderlijk man in een uitzonderlijke tijd'.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen