Patriotten in Groningen 1780-1795
J.K.H. van der Meer
Uitgegeven:
Assen, 1996
Serietitel:
Groninger historische reeks
Serienummer:
14
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
1 januari 1996
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
NUR:
Regionale stadsgeschiedenis (693)
Codes
ISBN:
978-90-232-3112-7
EAN:
9789023231127
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
25 cm
Omvang:
392 pagina's
Extra pagina's:
XIII
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Uitg. in opdracht van de Stichting Groninger Historische Publikaties.
Met index, lit. opg. - Met samenvatting in het Engels.
Ook verschenen als proefschrift Rijksuniversiteit Groningen, 1996.
Annotatie
Studie over de personen en groepen die een rol hebben gespeeld in de patriottische episode in de stad Groningen en over de omgeving waarin zij leefden en handelden.
Flaptekst
De patriottische episode in de geschiedenis van de stad Groningen is niet eerder apart belicht. Patriotten in Groningen heeft daarbij als uitgangspunt gekozen meer zicht op en inzicht in de personen en groepen te krijgen die in de patriottenbeweging van de stad een rol hebben gespeeld. Ook de omgeving waarin zij leefden en handelden krijgt ruime aandacht.

Om na te gaan hoe het politieke bewustzijn zich heeft ontwikkeld in de periode ± 1750 - ± 1780, wordt allereerst een vergelijking getrokken tussen de orangistische 'revolutie' van 1747-1749 en de patriottische 'omwenteling' van de jaren tachtig. In het daaropvolgende hoofdstuk wordt de sociale samensteling van de patriottenpartij onderzocht. In samenhang daarmee wordt uitgebreid aandacht besteed aan enkele families die het beeld van de stad in die tijd in belangrijke mate bepaalden.

Hoofdstuk III schetst vervolgens de rol die de verschillende godsdienstige groeperingen hebben gespeeld in de stedelijke patriottenbeweging. De academie van Stad en Lande en de burgers van de civitas academica komen in hoofdstuk IV uitgebreid aan de orde. Enkele hoogleraren worden uitgebreid aan het woord gelaten, zodat hun opvattingen kunnen worden gepeild. Het laatste hoofdstuk behandelt de 'ondergrondse' periode van de patriotten.
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen