Pieter Daens, of Hoe in de negentiende eeuw de arbeiders van Aalst vochten tegen armoede en onrecht
Louis Paul Boon
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 1997
Editie:
17e dr
Serietitel:
Singel pockets
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
1971
Plaats van uitgave:
Amsterdam
Uitgever:
De Arbeiderspers
Indeling
Medium:
Boek
SISO's:
Overige landen (317.23)Politiek; overige landen (337)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
90-413-3030-5
EAN:
9789041330307
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
18 cm
Omvang:
785 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Uitg. in samenw. met De Arbeiderspers. - Rugtitel: Pieter Daens. - Vanaf 1997 uitg.: Amsterdam [etc.] : Singel Pockets. - 1e dr.: Amsterdam : De Arbeiderspers, 1971.
Annotatie
Indrukwekkende roman over de gebroeders Daens, de drukker Pieter en de priester Alfons, die eind negentiende eeuw in Aalst streden tegen sociale en politieke misstanden, tegen de uitbuiting van de arbeiders en de erbarmelijke omstandigheden waaronder ook kinderen in de textielindustrie moesten werken.
Flaptekst
Pieter Daens is een grote documentaire roman die de sociaal-politieke strijd van de christen-democratische beweging te Aalst tijdens de laatste decennia in het ruimere perspectief van de emancipatie van de arbeidersklasse plaatst. In deze monumentale klassieker van onze letteren vertelt Boon in de persoon van Pieter Daens over de strijd van priester Adolf Daens en zijn radicaal-christelijk-sociale beweging voor Vlaamse arbeiders.

Boon heeft zich voor dit boek jarenlang uitvoerig gedocumenteerd.

'De eenvoud van Boons thema maakt dat hij een der weinig werkelijk grote auteurs is die toegankelijk zijn voor velen.' - W.F. Hermans

Louis Paul Boon (Aalst 1912 - Erembodegem 1979) kreeg voor Pieter Daens de Staatsprijs voor verhalend proza. In 1992 werd het boek succesvol verfilmd door Stijn Coninx met in de hoofdrol Jan Decleir.
Delen