Pijn
roman
Zeruya Shalev
Auteur:
Uitgegeven:
Amsterdam, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Ke'ev
Jaar van uitgave:
2015
Plaats van uitgave:
Jeruzalem
Uitgever:
Keter
Vertaald uit:
Hebreeuws
(Overige) personen
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Vertaalde literaire roman, novelle (302)
Codes
ISBN:
978-90-5936-644-2
EAN:
9789059366442
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
351 pagina's
Bibliografische annotatie
Vertaling van: Ke'ev. - Jeruzalem : Keter, ©2015.
Annotatie
Tien jaar nadat een jonge moeder zwaar gewond raakte bij een aanslag op een bus, komt de pijn weer opzetten. Ze probeert haar werk en gezin daar zo min mogelijk mee te belasten, maar merkt dat ze het contact met haar dochter steeds meer verliest.
Flaptekst
Tien jaar geleden raakte Iris zwaargewond bij een terreuraanslag in een bus. Dat betekende: tien jaar pijn. Intussen heeft ze haar oude leven weer opgepakt en is ze werkzaam als directrice van een school. Haar man draagt haar op handen en de kinderen zijn het huis uit, maar de pijn is gebleven.

Wanneer Iris op een feest Eitan ontmoet, haar grote jeugdliefde die haar destijds als een donderslag bij heldere hemel heeft verlaten, raakt ze het spoor volledig bijster. De wond die hij haar toen bezorgde, is niet minder diep en pijnlijk dan die van de zelfmoordterrorist die zichzelf en een bus drie meter van haar vandaan opblies.

Tot haar ergernis en verbazing voelt ze zich nog steeds - of beter: opnieuw - tot hem aangetrokken. Ze betrapt zichzelf op de gedachte haar huwelijk te willen ontvluchten, kleine leugens te verzinnen en alles op alles te zetten om hem weer te zien. Maar kan liefde oude wonden helen? Is het mogelijk om nog één keer opnieuw te beginnen? En wat maakt Iris er zo zeker van dat alleen Eitan, de verrader van hun vroegere liefde, haar kan verlossen van haar pijn?

Zeruya Shalev slaagt er wederom in om op ongekende wijze over de kracht van een oplaaiende passie, over erotiek en zelfbedrog te vertellen. Zelf overleefde Shalev net zo'n terreuraanslag als ze in deze roman beschrijft. Pijn is zonder twijfel haar meest persoonlijke boek en een emotionele reis tot het uiterste, die tot de laatste pagina boeit en betovert.

Zeruya Shalev (Kinneret, 1959) studeerde bijbelwetenschappen en woont in Jeruzalem. Haar romans Liefdesleven (1997), Man en vrouw (2003), De tweede familie (2008) en Het hart van de familie (2012) zijn stuk voor stuk internationale bestsellers geworden en bereikten een oplage van meer dan vijf miljoen exemplaren. Haar werk is in meer dan twintig talen vertaald. Shalev is naast David Grossman en Amos Oz de meest gelezen auteur uit Israël.
Literaire adressenbank
Uitgever
Interviews
Relevante links
Eigen recensies Literatuurplein
Delen