Politieke geschiedenis van België
van 1830 tot heden
Els Witte
Auteur:
Uitgegeven:
Antwerpen, 2010
Editie:
10e ongew. dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2006
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
19e - 20e eeuw; algemeen (944.9)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-02-21937-5
EAN:
9789002219375
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
584 pagina's
Bindwijze:
Gebonden
Bibliografische annotatie
Oorspr. titel: Politieke geschiedenis van België sinds 1830. - 1981. - Met lit. opg., reg.
Annotatie
Politieke, economische en sociale geschiedenis van België van 1830 tot heden, chronologisch en thematisch beschreven.
Flaptekst

In Politieke geschiedenis van België wordt de Belgische politiek nauwkeurig én op boeiende wijze geanalyseerd door de professoren Els Witte, Jan Craeybeckx en Alain Meynen.

De thema's die de auteurs behandelen, vallen goeddeels samen met de drie conflictzones die de Belgische politiek bepalen: de sociaaleconomische, de levensbeschouwelijke en de communautaire. Ze zijn de leidraad bij het uittekenen van het groeiproces naar de huidige situatie. Omdat politieke gebeurtenissen sterk verweven zijn met economische en sociale veranderingen, wordt het begrip 'politiek' in de ruime zin van het woord benaderd: niet alleen de strijd om de macht over politiek en maatschappij, maar ook de economische en sociale veranderingen en de pressiegroepen die ze mee doordrukten, worden belicht.

Alle belangrijke gebeurtenissen komen op thematischchronologische wijze aan bod. De recentste ontwikkelingen van politieke partijen en drukkingsgroepen, de paars(-groen)e regering, de regionale verkiezingen, de populariteit van extreem-rechts, de toenemende invloed van de media enzovoort krijgen ruim aandacht. De overgang van de 20ste naar de 21ste eeuw kan op verschillende terreinen als een echte transitieperiode worden gezien. Ook een uitgebreide bibliografie, een personen- en zakenregister en een chronologisch overzicht van de regeringen sinds 1830 ontbreken niet in de Politieke geschiedenis van België.


Literaire adressenbank
Uitgever
Delen