Rebellen
van de Galliërs tot de Indignados
Anne Morelli
Uitgegeven:
Berchem, 2013
Uitgeverij:
EPO
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
4 juni 2013
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
Rebelles et subversifs de nos régions : de Gaulois jusqu'à nos jours
Jaar van uitgave:
2011
Plaats van uitgave:
Bruxelles
Uitgever:
Couleurs Livres
Vertaald uit:
Frans
(Overige) personen
Redactie:
Vertaling:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Inleidingen - Hand- en leerboeken (941)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-94-912972-3-6
EAN:
9789491297236
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
343 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Vert. van: Rebelles et subversifs de nos régions : de Gaulois jusqu'à nos jours. - Bruxelles : Couleurs Livres, 2011. - Met lit. opg.
Annotatie
Artikelen over allerlei vormen van opstanden, verzet en stakingen in België vanaf de oudheid tot halverwege de twintigste eeuw.
Flaptekst
'In ons land is het nooit de straat die beslist', sprak oud-premier Jean-Luc Dehaene tijdens de algemene staking van 1993. Het is een echo van wat onze leerkracht geschiedenis ons vroeger al doceerde. Maar wel een echo met een lange, valse baard. Want, tot spijt van wie het benijdt, zijn de belangrijkste maatschappelijke en politieke veranderingen in onze historie niet te danken aan vorsten, parlementen of stembusgangen.

In Rebellen leggen historici díe bladzijden uit onze geschiedenis bloot waarvan de officiële bronnen - onveranderlijk die van de gevestigde macht - geen gewag maken.Van boerenopstanden en stedelijk oproer tot religieuze oppositie en stakingen die aan de basis liggen van onze sociale zekerheid. Van het 'verzet' van de Galliërs tot de Indignados. Van Jacob Van Artevelde tot Julien Lahaut.

Een pantheon van onze vaderlandse onruststokers, u raadt dat goed. Of dacht u echt dat er alleen in de bossen van Sherwoord Robin Hoods hebben rondgelopen?

Met bijdragen van Anne Morelli, Jan Dumolyn, Bruno Bernard, Francine Bolle, Gita Deneckere, Serge Deruette, Michel de Waha, José Gotovitch, Jelle Haemers, Freddy Joris, Serge Lewuillon, Francis Sartorius, Anne-Laure Van Bruaene, Pierre Van den Dungen, Monique Weis, Els Witte en een epiloog van Thomas Blommaert.
Literaire adressenbank
Uitgever
EPO
Delen