Robinson Crusoë
Daniel Defoe
Auteur:
Uitgegeven:
Goes, 2018
Serietitel:
[Historische serie
Serienummer:
deel 27]
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Titel:
The Life and strange surprizing Adventures of Robinson Crusoe, of York, Mariner
Jaar van uitgave:
1719
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Trefwoord(en):
Leeftijdscategorie:
Voor kinderen van 9-12 jaar
Codes
ISBN:
978-94-611-5112-4
EAN:
9789461151124
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
23 cm
Omvang:
160 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Vertaling van: The Life and strange surprizing Adventures of Robinson Crusoe, of York, Mariner. - 1719. - Vertaald uit het Engels.
Annotatie
Robinson Crusoe (ik-figuur) komt na een schipbreuk op een onbewoond eiland terecht. Daar moet hij alleen zien te overleven. Gelukkig vindt hij veel steun in de Bijbel. Vanaf ca. 10 jaar.
Flaptekst
Robinson Crusoe ontvlucht de kantoorbaan die zijn vader hem had opgedrongen en kiest het ruime sop. Al gauw vergaat het schip en hij wordt maar op het nippertje gered. Terug in Engeland monstert hij opnieuw aan op een schip dat naar Afrika vertrekt. Voor de kust van Guinée wordt hij gevangengenomen door een Turkse kapitein. Hij ontsnapt en wordt opgepikt door een Portugees schip, waardoor hij in Brazilië terechtkomt. Dat schip verongelukt op een klip net voor de kust van Zuid-Amerika. Als enig overgebleven drenkeling slaagt hij erin om te overleven op een onbewoond eiland. Robinson maakt daarbij gebruik van allerlei spullen die hij uit het vergane schip heeft kunnen redden. Lang is hij de enige bewoner op het eiland. Hij gaat geiten houden en verbouwt gerst. Maar door de ontdekking van een voetafdruk krijgt hij de schrik van zijn leven. In de Bijbel vindt hij steun. Hij ontdekt dat er kannibalen op het strand komen en daarna weer weggaan. Hun slechte praktijken kan hij niet verdragen en hij slaagt erin om een gevangene uit de handen van de menseneters te redden. Deze inboorling wordt zijn vriend.

Wanneer plotseling een Engels schip voor het eiland verschijnt, kan de thuisreis worden aanvaard. Hij verlaat het eiland, maar is van plan om er later weer terug te keren.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen