Romeinse wegen in Nederland
Paul van der Heijden
Uitgegeven:
Utrecht, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
15 februari 2016
(Overige) personen
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Romeinse tijd (934.2)
NUR:
Geschiedenis algemeen (680)
Codes
ISBN:
978-90-5345-419-0
EAN:
9789053454190
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
120 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Publicatie bij gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Stichting Matrijs. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Overzicht van de actuele historische en archeologische kennis over het netwerk van Romeinse wegen dat 2000 jaar geleden door Nederland liep.
Flaptekst
De Romeinen rolden duizenden kilometers aan wegen uit naar alle hoeken van de toen bekende wereld. Ze legden wegen aan op een tot dan toe onbekende schaal. Hierdoor konden meer mensen tegelijk op pad, konden ze sneller reizen en veel langere afstanden afleggen dan ooit tevoren. Het waren de eerste snelwegen ter wereld. Legioenen verplaatsten zich hierover met nog nooit vertoonde snelheid en handelaren brachten handelsgoederen uit verre en onbekende streken naar de Lage Landen. Met de uitbouw van het wegennet brachten de Romeinen ook hun cultuur naar Nederland.

De Romeinse wegen waren niet uniform, zoals onze snelwegen tegenwoordig. Het uiterlijk van wegen kon per streek verschillen, al naar gelang de status, landschappelijke obstakels en beschikbaarheid van bouwmateriaal. In dit boek gaan we op zoek naar de Romeinse wegen in Nederland die we kennen uit historische bronnen en archeologische opgravingen. Vaak zijn de wegen in de grond alleen herkenbaar als reepje grind, maar toch vormen ze onderdeel van het netwerk dat Nederland verbond met de rest van het Romeinse Rijk.<

Romeinse wegen in Nederland laat op een toegankelijke manier zien hoe de Romeinse wegen ons zowel infrastructuur als beschaving brachten. Nederland werd letterlijk op de kaart gezet.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen