Seksuele voorlichting aan mensen met een verstandelijke handicap
de kunst van het verstaan
Erik Bosch
Auteur:
Uitgegeven:
Soest, 2006
Editie:
4e dr
Serietitel:
PM-reeks
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2000
Plaats van uitgave:
Baarn
Uitgever:
Nelissen
(Overige) personen
Co-auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Seksuele voorlichting (615.51)
NUR:
Orthopedagogiek (848)
Codes
ISBN:
90-244-1435-0
EAN:
9789024414352
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
180 pagina's
Met illustraties
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Verschijnt onregelmatig. - Varianttitel: PM-kernthema's. - Ook o.d.t.: PM. - Vanaf zomer 2001 uitg.: Soest : Nelissen. - Voortz. van: Proces-materiaal. - 1e dr.: Baarn : Nelissen, 2000. - Met lit. opg.
Annotatie
Flaptekst
In dit boek wordt op een praktische, herkenbare en methodische wijze aangegeven hoe seksuele voorlichting gegeven kan worden aan mensen met een verstandelijke handicap. Met behulp van de methodiek van de hermeneutische cirkel wordt stilgestaan bij het verhaal van die ene, unieke mens, of die nu een lichte, een matige, een ernstige of een diepe verstandelijke handicap heeft.

Aan bod komen het belang van kennis van de lichamelijke, verstandelijke, sociale en met name emotionele ontwikkeling, alsmede de opvoedings- en ontwikkelingsgeschiedenis. Tegenstrijdigheden binnen de persoonlijkheidsstructuur worden uiteengezet. Er wordt ingegaan op het lichaamsbeeld, normen en waarden, relatievorming en weerbaarheid, op kanalisatie van seksuele gevoelens en masturbatie.

Ook wordt aandacht besteed aan de toon binnen seksuele voorlichting en aan seksuele variaties, homoseksualiteit, seksualiteit en autisme, kinderwens, lichaamsbeleving, de grens functie-emotie en aan seksueel misbruik. In het kort komen enkele specifieke thema`s aan de orde zoals: exhibitionisme, fetisjisme, het gericht zijn op kinderen.

Wanneer verwanten en/of ondersteuners - met behulp van de hermeneutische cirkel - het verhaal van die ene mens goed lezen en vervolgens adequate seksuele voorlichting geven, dan blijkt dit vaak een grote verrijking te zijn van de kwaliteit van het bestaan; de cliƫnt krijgt meer regie over zijn eigen leven.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen