Slavenopstand op de Neptunus
kroniek van een wanhoopsdaad
Ruud Paesie
Auteur:
Uitgegeven:
Zutphen, 2016
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO's:
Slavernij; algemeen (904.1)Nederlandse handelscompagnie├źn (939.2)
NUR:
Europese overzeese expansie (691)
Codes
ISBN:
978-94-624-9130-4
EAN:
9789462491304
ASW:
Wetenschappelijk boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
24 cm
Omvang:
143 pagina's
Met illustraties
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Verslag van de reis van het slavenschip Neptunus in 1785, waar voor de kust van Afrika een slavenopstand uitbrak die eindigde met de explosie van het schip.
Flaptekst
In oktober 1785 brak op de Neptunus een slavenopstand uit, kort voordat het in Amsterdam uitgeruste schip de oversteek van Afrika naar Amerika zou maken. De muitende slaven slaagden er zelfs in de macht op het schip over te nemen. In de daaropvolgende uren ontbrandde een hevig vuurgevecht rondom het schip, waarbij de Nederlanders steun kregen van vele tientallen bewapende Afrikanen en Engelsen die met allerlei vaartuigen toegeschoten waren. Een enorme explosie in de kruitkamer maakte een einde aan de gevechten en de Neptunus spatte uiteen. Alle opstandige slaven en tientallen Afrikanen en Europeanen kwamen daarbij om. In totaal verloren zo'n 400 mensen het leven.
Hoewel historicus Piet Emmer dit 'de meest dramatische opstand aan boord van een Nederlands slavenschip' noemt, kreeg deze slavenopstand tot op heden nauwelijks aandacht. Was de explosie het gevolg van een verdwaalde kogel in de kruitkamer, zoals sommige historici menen, of hebben de voor hun vrijheid strijdende slaven in een ultieme wanhoopsdaad het schip zelf opgeblazen?
Op basis van diepgaand bronnenonderzoek, in binnen- en buitenlandse archieven, is de auteur erin geslaagd om deze rampzalige slavenreis nauwgezet te reconstrueren. Hij geeft niet alleen antwoord op de bovengenoemde vraag, maar komt ook tot de opzienbarende conclusie dat de slavenopstand op de Neptunus de meest dramatische is geweest uit de meer dan drie eeuwen omvattende geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel.
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen