Snijpunt
roman
Nelleke Noordervliet
Uitgegeven:
Amsterdam [etc.], 2009
Editie:
5e dr
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
17 juni 2009
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2008
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
NUR:
Literaire roman, novelle (301)
Codes
ISBN:
978-90-457-0278-0
EAN:
9789045702780
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
21 cm
Omvang:
376 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
1e dr.: 2008.
Annotatie
Als een lerares geschiedenis en conrector door een Marokkaanse leerling met een mes wordt gestoken en de school het incident probeert te camoufleren, gaat haar wereldbeeld aan het wankelen.
Flaptekst
Twee levens, Nora Damave en Guido Kaspers, ooit verbonden in een huwelijk waaruit Franca is voortgekomen. Twee generaties in een veranderende wereld, drie personen die op een snijpunt van hun leven komen.

Nora Damave, stabiel en altijd positief, wordt tijdens een ruzie aangevallen door een leerling van islamitische afkomst, waarbij ze wordt gestoken met een mes. Ze eist gerechtigheid, maar ze ontmoet wantrouwen, vermomd als redelijkheid: wat werd er gezegd? Kan de daad zijn uitgelokt?

Guido Kaspers, zoon van een Italiaanse gastarbeider die hij nooit heeft gekend en medewerker van een bibliotheek, wil de wereld versteld doen staan met een spectaculaire ontdekking: de ware identiteit van de cultschrijver van zijn generatie, E. Fischer, 'de Meester', die na zijn wereldwijde succes in de jaren zeventig spoorloos is verdwenen.

Wanneer Guido niet terugkeert uit Umbrie, gaat de zestienjarige Franca haar vader zoeken, een daad die haar onvermijdelijk de volwassenheid in schopt en drie levens in een maalstroom van gebeurtenissen en ervaringen sleurt.

In Snijpunt raakt Nelleke Noordervliet aan de thema's van deze tijd: wat vermag het humanisme tegen de behoefte aan religie; waarom willen mensen geloven; hoe verwerf je waardigheid en zelfrespect?
Video

Video: Iris & Klaas Koppe

Nelleke Noordervliet over de roman Snijpunt.
Opname: 23 januari 2008.

Literaire adressenbank
Uitgever
Literaire Prijzen
Relevante links
Delen