Soldaten huilen niet
Rindert Kromhout
Uitgegeven:
Amsterdam, 2017
Editie:
Zevende druk
Uitgeverij:
Taal:
Nederlands
Met betrekking tot de oorspronkelijke uitgave
Jaar van uitgave:
2010
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Fictie
Genre(s):
NUR:
Fictie 15+ (285)
Leeftijdscategorie:
Young Adult
Codes
ISBN:
978-90-258-7379-0
EAN:
9789025873790
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
265 pagina's
Bibliografische annotatie
1e druk: 2010. - Met literatuuropgave.
Annotatie
Quentin (ik-figuur), neefje van Virginia Woolf, groeit op in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Nadat zijn broer Julian een familiegeheim heeft ontdekt, vertrekt hij om mee te vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Vanaf ca. 15 jaar.
Flaptekst
In de zomer van 1937 meldt Julian Bell, 21 jaar oud, zich aan bij de Internationale Brigades, om te gaan meevechten in de Spaanse Burgeroorlog.

Julian is communist. Zijn jongere broer Quentin wil schrijver worden en heeft de beste leermeesteres die hij zich kan voorstellen: zijn tante, de schrijfster Virginia Woolf.

In Soldaten huilen niet vertelt Quentin over de twaalf jaren die aan Julians vertrek vooraf gaan. Hij vertelt over Charleston, het fantastische huis op het Engelse platteland waar ze in 1925 zijn gaan wonen, en over de kleurrijke bewoners en bezoekers van dat huis.

Het is een rijke, inspirerende wereld van schrijvers en schilders waar de kinderen in opgroeien – allemaal mensen die hun geheel eigen weg gaan, zonder zich iets aan te trekken van hoe het zogenaamd hoort of wat de buitenwereld vindt.

Maar dan ineens is er de leugen die aan het licht komt, die ene onwaarheid van lang geleden – een leugen die enorme gevolgen zal hebben…

Soldaten huilen niet is een op feiten en bestaande personen gebaseerde roman. Quentin, Julian en hun jongere zusje Angelica waren de kinderen van de schilderes Vanessa Bell. Vanessa en haar zus Virginia Woolf waren centrale figuren in wat wel de Bloomsbury Groep wordt genoemd, een bonte verzameling van voornamelijk kunstenaars die woonden en werkten in Engeland in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw.
Video

Video: Iris Koppe en Joey Boink

Zestien was hij, Rindert Kromhout, toen hij een kinderboek schreef, ‘een getrouwe kopie van de Kameleon’ en het opstuurde naar Lemniscaat. Het werd geweigerd, maar hij werd wel uitgenodigd voor een gesprek met de directrice van de uitgeverij [de deze maand op 93-jarige leeftijd overleden Marijke Boele van Hensbroek]. Als hij schrijver wilde worden, zo hield zij hem voor, moest hij eerst zijn verbeelding voeden met boeken, met mooie muziek, in theaters en musea. Hij nam haar advies ter harte en er ging een wereld voor hem open.
Op een vergelijkbare manier, maar toch wezenlijk anders, ging er een wereld open toen hij voor het eerst Charleston Farmhouse binnenstapte, de wereld van de Bloomsbury Groep, een wereld van kunstenaars en schrijvers, van vrijdenkers, pacifisten, feministen. Na Soldaten huilen niet heeft hij nu met April is de wreedste maand een tweede boek over de groep rond Viriginia Woolf en Vanessa Bell geschreven. Stonden in het eerste boek de mannen van de groep centraal, in het tweede boek zijn dat de vrouwen.
Opname: Weesp, 20 november 2013.

Opnamedatum: 20-11-2013

Literaire adressenbank
Uitgever
Nieuws
Literaire Prijzen
Delen