Spiegelbeeld en schaduwspel
het oeuvre van Hella S. Haasse
Margot Dijkgraaf
Uitgegeven:
Amsterdam, 2014
Taal:
Nederlands
(Overige) personen
Secundaire auteur:
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
Trefwoord(en):
SISO:
Schrijvers; afzonderlijk (855.6)
NUR:
Biografieën literaire auteurs (321)
Codes
ISBN:
978-90-214-5518-1
EAN:
9789021455181
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
351 pagina's
Bindwijze:
Ingenaaid
Bibliografische annotatie
Met literatuuropgave, register.
Annotatie
Monografie over leven en werk van de Nederlandse schrijfster (1918-2011).
Flaptekst
Het oeuvre van Hella S. Haasse (1918-2011) is groots, omvangrijk en gevarieerd. Vrijwel iedereen kent Oeroeg – maar wie las de essays van Haasse over de schrijvende vrouw? Welke relatie had Haasse tot Indië, waar ze geboren werd, en Frankrijk, waar ze tien jaar woonde? En wat bedoelde Haasse eigenlijk als ze het over haar 'daimoon' had?

Margot Dijkgraaf maakte in 1989 kennis met Hella S. Haasse en voerde vele gesprekken met haar. In Spiegelbeeld en schaduwspel bespreekt ze belangrijke thema's uit het oeuvre en laat ze Haasse zelf aan het woord. Het boek is daarmee niet alleen een rijk geschakeerd overzicht van een monumentaal oeuvre, maar ook een persoonlijk portret van een van de grootste auteurs uit onze literatuur.

Margot Dijkgraaf is romanist, freelance literatuurcriticus voor NRC Handelsblad, directeur van de Boekmanstichting in Amsterdam en intendant bij de Nederlandse Ambassade in Parijs. Zij publiceerde eerder onder meer Franstalige literatuur van nu, De pen van Europa, Nooteboom en de anderen en verzorgde samen met Patricia de Groot Uitzicht en Inkijk, de twee delen essays en beschouwingen in het Verzameld werk van Hella S. Haasse.

Video


Literaire adressenbank
Uitgever
Relevante links
Delen