Stemmen uit een stille stad
intieme berichten uit Haarlems late regententijd
Bert Koene
Auteur:
Uitgegeven:
Haarlem, 2007
Taal:
Nederlands
Verschijningsdatum:
2 november 2007
Indeling
Medium:
Boek
Fictie / Non-fictie:
Non-fictie
SISO:
Plaatsen; afzonderlijk (938.1)
NUR:
Regionale stadsgeschiedenis (693)
Codes
ISBN:
978-90-257-4313-0
EAN:
9789025743130
ASW:
Algemeen boek
Technische gegevens
Formaat (hoogte):
22 cm
Omvang:
381 pagina's
Extra pagina's:
[4] p. pl
Met illustraties
Bindwijze:
Gebonden
Flaptekst

Nederland aan de vooravond van de moderne tijd


Zwanenzang van het Haarlems regentendomDe 19de eeuw staat volop in de belangstelling, waarbij het accent ligt op de tweede eeuwhelft, als ook in Nederland de industriële revolutie zich aandient. Maar hoe zag het leven in een provinciehoofdplaats als Haarlem eruit in de eerste helft van de eeuw, na het einde van de Franse overheersing? In Stemmen uit een stille stad laat Bert Koene de lezer aan de hand van brieven en documenten kennismaken met het Haarlem van C.J. de Bruyn Kops (Kees Kops), fabrikant van linnengarens en burgemeester. Het boek opent met de toevallige vondst van een pak brieven uit de persoonlijke correspondentie van Kops, waarin zijn belevenissen als soldaat in Napoleons leger centraal staan.


Van na de Franse tijd lezen we in de correspondentie met zijn echtgenote en andere familieleden over het wel en wee van familie en gezin, zakelijke beslommeringen, visites, uitstapjes, roddels, stadsbestuur, en lokale en nationale politiek. Kops was buitengewoon lid van de Tweede Kamer toen in 1848 de grondwetsherziening van Thorbecke tot stand kwam.


Naast Kops speelt ook diens rijke pleegbroer Beels, heer van Heemstede, een grote rol in dit verhaal. Als contrast met het regentendom wordt een levendig beeld geschetst van de onderkant van de maatschappij. Haarlem was een stille stad zonder veel bedrijvigheid, waar de elite nog de dienst uitmaakte, maar waar de contouren van een nieuwe tijd zich al aftekenden.Bert Koene


Stemmen uit een stille stad


¿ 22,9013,5 x 20,5 cm, 336 blz.


Gebonden


Geïllustreerd met portretten en kaarten


Verschijnt oktober 2007


isbn 978 90 257 4313 0


nur 693gottmer Geschiedenis
Locaties
Literaire adressenbank
Uitgever
Delen